Eğitim Sitesi

Salname Nedir? Salname Hakkında Kısaca Bilgi

Salname Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Salname:

Osmanlı Devleti'nde XIX. yüzyılda yayımlanmaya başlayan yıllıklar.

 

Edebiyat Terimi Olarak Salname:

Yıllık demektir. İçinde gün ve ay bilgisi de bulunan, kimi konularda belirli bilgiler içeren kitap.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mehter: Mehterhane nin kısaltılmışı. Askerî bando. Mehter takımında görevli kimse.

    Bahriye Azabları: Deniz Kuvvetleri. Bir devletin deniz kuvvetlerinin ve teşkilâtının tümü. Savaş gemilerinde görev yapan askerler.

    Caber Kalesi (Türk Mezarı): Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu, Kutalmış oğlu Süleyman Şah'ın, Suriye emiri Tutuş ile Halep yakınlarında yaptığı savaştan sonra ölümü üzerine gömüldüğü yerdir.Süleyman Şah atı ile Fırat Irmağı'nı geçerken atından düşmüş ve savaş zırhlarının ağırlığı nedeniyle yüzemeyerek boğulup ölmüştür. Fırat Irmağı kıyısındaki bu yer 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması ile Türkiye'ye verilmiştir. Bu bölgeye kurulan bir baraj nedeniyle, mezarın sular altında kalmaması için, bir başka yere taşınmıştır. Bu yerde Türk Bayrağı çekili tutulmakta ve Türk askerleri nöbet tutmaktadır.

    Reaya: 1. İslam ve Türk-İslam devletlerinde, bu arada Osmanlılarda genel olarak uyruklar ve yönetilen sınıflar, özel olarak da doğrudan üretici bağımlı köylüler için kullanılan terim. Arapça raiyye (sürü) sözcüğünün çoğuludur. 2. Osmanlı Devleti'nde Mülk toprakta çalışan, vergi ödeyen halk.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü