Eğitim Sitesi

Roketler Nedir? Roketler Hakkında Kısaca Bilgi

Roketler Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Roketler:

Roketler, uç kısmı genellikle hava sürtünmesini azaltacak şekilde yapılmış, yakıt, motor ve egzozdan oluşan silindir şeklinde yapılardır. Roketler çalışmaları sırasında havaya gereksinim duymadan hareket yönünün ters yönünde sıcak gaz püskürterek hareket eder.

Roket motorları ile jet motorları arasında önemli farklar vardır. Jet motorları yanıcı maddeyi beraberinde taşırken, yakıcı madde olan oksijen gazını atmosferden sağlarlar. Hâlbuki roketler (özellikle astronomi amaçlı olanlar) hem yanıcı hem de yakıcı maddeyi beraberinde taşır. Bu nedenle bir jet motorunun uzayda çalışması mümkün değildir. Roket kullanmadaki asıl amaç kısa süreli yüksek hız elde edilmesi ve roketin atmosfer dışındaki oksijensiz ortamda da çalışabilmesidir. Uzaya, insanlı ve insansız araçlar gönderme hayali ve uygulaması ilk uçakların yapılışından daha eskiye dayanmaktadır. Roketlerde kullanılan ilk katı yakıt baruttur.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Atmosfer: Yeri veya herhangi bir gök cismini saran gaz tabakası, gaz yuvarı.

    Keşif (Casus) Uyduları: Keşif (casus) uydulardaki gibi bazı uyduların kamuoyuna yönelik kullanımı sınırlıdır. Keşif uyduları diğer ülkeleri gözetlemek ve bu ülkelerdeki askerî aktiviteler ile ilgili bilgi toplamak amacıyla kullanılır. Casus uydular bir ülke üzerinden geçerken o ülkeye ait radyo ve radar iletişimini kaydeder. Bu uydular savaş başlığıyla donatılıp alçak Dünya yörüngesi üzerine oturtularak yeryüzündeki mevcut hedeflere karşı yörüngesel bir silah olarak kullanılabilir. Bununla beraber uydular fırlatılan füzeyi ya da uzayda meydana gelen bir nükleer patlamayı da algılayabilir.

    Optik Dizayn Sapınçları: Görüntünün oluşumu sırasında ortaya çıkan hatalara denir. Renk sapıncı, Küresel sapınç, Koma, Astigmat, Alan eğriliği ve Alan bozulması bazı teleskop sapınçlarıdır.

    Pozitron: Elektronun artı yüklü karşıt parçacığı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü