Eğitim Sitesi

Risale Nedir? Risale Hakkında Kısaca Bilgi

Risale Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Risale:

1- Küçük kitap, broşür.

2- Osmanlı Devleti'nde, toplumdaki ve devletin işleyişindeki aksamaların sebeplerini ve çözüm yollarının konu edildiği yazılardır.

 

Edebiyat Terimi Olarak Risale:

Küçük kitap, broşür. İlim veya sanata dair yazılar. Önceleri çokluk dini konuları ele alan küçük hacimli kitaplar bu adla anılırlardı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Risale:

Belli bir konuya ayrılmış hacimce küçük kitap, mektup, broşür.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Risale:

Küçük kitap; risale, mecmua yerine de kullanılmıştır. Ama daha çok mecmuati'r-resail olarak, içinde birden fazla eser bulunan kitaplar hakkında kullanılmıştır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Risale:

Kitapçık.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Menşevik: Rusça'da azınlık anlamına gelen politik bir sözcüktür. Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nde Lenin'in önderliğindeki Bolşeviklerin (çoğunluk) karşısında yer alan Plehanov'un önderliğindeki azınlık grup için söylenmiştir.

    Bitinya: 1. İlk Çağ'da bugünkü Bolu, Bursa, Kastamonu ve Zonguldak illerinin bulunduğu yöredir. 2. İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bursa arasında kalan bölgede hüküm sürmüş, Trakya kökenli Bitinler tarafından kurulmuş devlet.

    Aksakal: Köyün, mahallenin, bir topluluğun İhtiyar Heyeti'nden olan kimse. Sözü dinlenen, tecrübeli, yaşlı kişi.

    Enderun: Osmanlı Devleti'nde saraylar da harem ve hazine dairelerinin bulunduğu yerdir. Burada yedi yıl süren eğitimde devşirmelere çeşitli beceriler kazandırılırdı. Enderun uzun süre Osmanlı Devleti'ne bürokrat, komutan ve sanatçı yetiştiren bir okul olmuştur.Üniversite ve Harp Okulu niteliğinde idi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü