Eğitim Sitesi

Revak Nedir? Revak Hakkında Kısaca Bilgi

Revak Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Revak:

Ön yüzü kemerlemeli, arkası kör duvarlı, üstü tonoz, kubbe ya da damla örtülü geçit.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Revak:

Bir yapının önünde yer alan, bir uzun kenarıyla yapıya bitişik, diğer uzun kenarı boyunca sütunların taşıdığı bir kemer dizisiyle dışa açılan, üstü tonoz, kubbe ya da çatıyla örtülü önü açık, güneş ve yağıştan korumalı yürüme bölümü. Portik.

 

Sanat Terimi Olarak Revak:

1. Sütun ve payeler tarafından taşınan kemerler arkasında yer alan, üstü örtülü, önü açık, mimari mekân, sundurma.

2. Ön yüzü kemerli, arkası ana yapıyla birleşik, üstü tonoz, kubbe ya da damla örtülü uzun mekân.

3. Yapıda, duvar önünde, sütun ya da ayaklarla taşınan kemer sıralarının oluşturduğu, bir tarafı avluya açık, üstü örtülü uzunlamasına mekân.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Musevilik: Hz. Musa'nın dini. Yahudilik olarak da bilinir.

    İttihat Ve Terakki Cemiyeti: .Abdülhamit'in Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtmasından sonra uygulanmaya başladığı istibdat (baskı) yönetimine karşı 1889 yılında Osmanlı aydınlarınca kurulmuştur. Özellikle Harbiye ve Tıbbiye çevresinde örgütlenen dernek, 1908 yılında Makedonya Ayaklanması'nı düzenlemiştir. Ayaklanmanın hızla genişlemesi üzerine II.Abdülhamit meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kalmıştır. Bu gelişmeden sonra siyasal parti özelliğine kavuşmuş ve 31 Mart Ayaklanması'nı bastırdıktan sonra Osmanlı siyasi hayatında belirleyici olmaya başlamışlardır. 14 Ocak 1913 'de düzenlenen Bab-ı Ali Baskını' yla tek başlarına iktidara gelmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin Almanya'nın denetimine girmesinde ve I. Dünya Savaşı'na katılmasında önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasından ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kendini dağıtan örgütün yöneticileri yurt dışına kaçmışlardır.

    Keçe: Yapağı veya keçi kılının dokunmadan yalnızca dövülmesiyle elde edilen kaba kumaş.

    Dahiliye Nazırı: Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut Dönemi'nden itibaren bu günkü İçişleri Bakanlarının yaptığı işleri yapanlara verilen addır. Bu makama Mülkiye Nezareti de denirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü