Eğitim Sitesi

Regresif Nedir? Regresif Hakkında Kısaca Bilgi

Regresif Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Regresif:

Denizin çekilip su altındaki alanların karaya katılması.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ülkemizde Enlemlerin Etkisi: Güneyden kuzeye gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. Bu nedenle; 1- Güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık azalır. Ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasında 7-8 derecelik sıcaklık farkı bulunur. Akdeniz kıyıları Karadeniz kıyılarından sıcaktır. 2- Akdeniz'den, Ege, Marmara ve Karadeniz'e doğru gidildikçe deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı azalır. 3- Kuzeyden esen Rüzgârlar (Karayel, Yıldız ve Poyraz) soğuk. Güneyden esen Rüzgârlar (Lodos, Kıble ve Keşişleme) sıcak etki yapar. 4- Güneyden kuzeye gidildikçe güneş enerjisinden yararlanma oranı azalır. 5- Güneş ışınları düzlem bir yüzeye hiçbir zaman dik açıyla gelmez.(Dönencelerin dışında olmamızdan dolayı) 6- Güneyden kuzeye gidildikçe Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı azalır. 7- Yazın kuzeye gidildikçe gündüz, kışın kuzeye gidildikçe gece süreleri uzar.

    Liberalizm: Liberalizm, özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımı.

    Ayın Evreleri: Ay Güneşten aldığı ışınları yansıttığından ve Dünyanın etrafındaki hareketinden dolayı farklı şekillerde görülmektedir. Ayın değişik şekillerde görülmesine Ayın evreleri denir. Ay, Güneş ile Dünya arasına girdiğinde, Ayın karanlık yüzü Dünya tarafında olur. Bu durumda Ayı göremeyiz. Ayın bu evresine yeni ay denir. Yeni ay evresinden yaklaşık bir hafta sonra Ayın Dünyaya bakan yüzünün yarısı görülür. Bu evreye ilk dördün denir. İlk dördün evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ayın Dünyaya dönük yüzünün tamamı görülür. Bu evreye dolunay adı verilir. Dolun Ay evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ayın Dünyaya dönük yüzünün yarısı görülür. Bu evreye son dördün denir.

    Dış Püskürük Taşlar: Yerin üstünde ya da buraya çok yakın yerlerde ve basınçsız olarak katılaşmış taşlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü