Eğitim Sitesi

Reaya Nedir? Reaya Hakkında Kısaca Bilgi

Reaya Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Reaya:

1. İslam ve Türk-İslam devletlerinde, bu arada Osmanlılarda genel olarak uyruklar ve yönetilen sınıflar, özel olarak da doğrudan üretici bağımlı köylüler için kullanılan terim. Arapça raiyye (sürü) sözcüğünün çoğuludur.

2. Osmanlı Devleti'nde Mülk toprakta çalışan, vergi ödeyen halk.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Reaya:

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Reaya:

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Reaya:

Osmanlı Devletinde yönetime katılmayan, geçimini tarım ve sanayi alanında üretim yapmak ve ticaretle uğraşmak yoluyla sağlayan ve devlete vergi veren halka reaya deniliyordu. Reaya, çeşitli din, dil ve ırklara mensup topluluklardan oluşuyordu.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İç Oğlanları: Topkapı, Galata, İbrahim Paşa ve Edirne saraylarına alınıp, türlü devlet hizmetleri için aday olarak yetiştirilen gençlerdir. Bunlar genellikle devşirme kökenli olup, 4 yıllık Acemi Oğlanlar Ocağı eğitiminden sonra buraya alınırlardı.

    Vakıf: 1. Bir kişi veya devlet tarafından resmî nitelikteki şartlara uyularak, kamunun (ammenin) yararına, hayır amaçlı bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için ayrılan mülk veya para.(Vakıflar tüzel kişiliğe sahiptir). 2. Hayır işleri için ayrılan bina, para ve mal. 3. Devletin veya zengin insanların, ihtiyacı olan insanların yararlanması için açtıkları sosyal hayır kurumlarıdır. Vakıfların Yararları: - Osmanlı Devleti sınırları içinde uygulanan iskan faaliyetlerinde, - Yerleşim yerlerinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında, - Yolların, han, kervansaray gibi binaların yapım ve işletiminde, - Halkın sağlık, eğitim ve öğretim alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasında, - İhtiyacı olan tüccarlara vakıflarda biriken paradan kredi kullandırılarak ticaretin desteklenmesinde etkili olmuşlardır.

    Eski Dünya: Asya, Avrupa ve Afrika'ya birlikte olarak verilen ad.

    Revolver (Altıpatlar): Altı mermi alan toplu tabanca.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü