Eğitim Sitesi

Rasyonalizm Nedir? Rasyonalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Rasyonalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Rasyonalizm:

Usçuluk. Akla ve akıl yolu ile varılan yargıya inanma, akla aykırı veya akıl dışı hiçbir şeyi tanımama davranışı ve tutumu.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rasyonalizm:

1900'lerde başlayan ve 1928 yılında CIAM toplantısı ile daha da ağırlık kazanan mimarlık akımı. Duygu yerine akıl ve mantığın, pozitif bilimlerin ön plana geçtiği bu akıma, fonksiyonellikte denir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Rasyonalizm:

Hakikatin ölçütünü duyularda değil, düşünmede ve tümdengelimli çıkarımlarda bulan öğretilerin genel adı. Akılcılık, usçuluk.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Piyade: 1. Yaya savaşan askerlerin oluşturduğu sınıf. 2. Kara ordusundaki temel muharip sınıftır. Muharebede en önde bulunan, gerektiğinde düşmanla göğüs göğse muharebe edecek olan askerlerden oluşur.

    Nikris: Damla hastalığı yani gut.

    Ortodoks: 1. Daha çok Doğu Avrupa'da yaygın olan ekseriyetle Rum ve Slav topluluklarının bağlı olduğu Hıristiyan mezhebi. Hıristiyanlıktaki üç büyük mezhepten birinin adı. (Bu mezhebin başı olan patrik, Fener Patrikhanesi'nde oturur. Diğer iki mezhep: Katoliklik ve Protestanlık) 2. Ortodoksluk Hristiyanlığın üç büyük mezhebinden biri. Ortodoks (Yunanca "orthos" doğru ve "doksa" inanç kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş "doğru inanç" anlamını ifade eder. "Doğu kilisesinin güttüğü mezhep, bu mezhebe uyan kişi" demektir. Ortodoksluk dışındaki diğer iki mezhep, Katoliklik ve Protestanlık'tır. Ortodoksluk 1054 yılında Roma'dan ayrılmıştır. Herhangi bir alanda geleneklere sıkı sıkıya bağlı olan, vahye ve meşru kilisenin kararlarına uygun doktrin ve düşüncelerin tümüne de Ortodoksluk adı verilir.

    Bektaşi: Hacı Bektaş-ı Veli'nin kurduğu tarikatın adı. Bu tarikata mensup olan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü