Eğitim Sitesi

Promenade Nedir? Promenade Hakkında Kısaca Bilgi

Promenade Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Promenade:

Genellikle sahil kenarında taş döşenmiş yürüyüş yolu anlamındadır. Fakat yürüyerek ve insan içine karışarak yapılan gezinti ya da dans eden çiftlerin kolkola girerek diğer çiftleri takip ettiği bir figür olarak da kullanılır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Marakas: Latin Amerika müziğinin ritim çalgısıdır. Büyük bir yumurtayı andırır. Su kabağının içi oyularak ya da sert ağaçtan yapılır. Tutup salladıkça içindeki küçük tanecikler kendine özgü sesler çıkarır.

    Gazel: 1- Türk sanat müziğinde taksim gibi doğaçtan çalınan ve söylenen bir tür. 2- Türk Musikisinde ses ile yapılan taksime gazel denir. Bu adlandırmaya sebep, ses taksimlerinde güftelerin hemen daima gazel formundaki şiirlerinden seçilmesidir. Gazel, taksim gibi irticâle dayanan bir şekildir. Fakat bazı yerlerde usûle girmesinde mazur yoktur. Kalıpsız ve serbesttir. Çok defa sazla karşılıklı saz-söz taksimleri yapılır. Gazel formundaki güftelerin en az matla'ı okunur. Güfte arasında "âh, of, amân, medet, dost, yâr, heyy, ey yâr" gibi terennümler kullanıla gelmiştir. Müstakil olarak ta gazel okunur. Saz eşliğinde olmaksızın da okunabilir. Bir zamanlar piyasa musikisinde çok revaçta olan bu form, musiki sanatının haysiyetine yakışmayan tezâhürata vesile teşkil ettiği için, Mesut Cemil'in yaptığı ıslahatla Türk Musikisi'nden kaldırılmıştır. Gazel, şekilden önce mana ve ruhtur. Sahip olunan kültürün, sanat zevkinin, icra ustalığının, şiir ve musiki olarak intişarıdır. Allah'a yakarı, sevgiliye hitap, evlada sevgidir. Bazen hamisi, bazen eğiticidir. Gazel, Arap, İran ve Osmanlı edebiyatında önemli ve yaygın bir nazım türüdür. Lirik bir ifadeye sahiptir. Fuzuli, Baki, Şeyhülislâm Yahya, Nabi, Nedim, Şeyh Galip, Enderunî vasıf ve en son temsilcisi Yahya Kemâl Beyatlı bu türün ustalarıdır. Gazel şiir ve musiki olarak iç içedir.

    Bona: Notaları sadece adları ve süreleriyle okumaya denir. Bona çalışmaları notaların ritmik değerlerini öğrenmemizi sağlar.

    Rubato (İt.): Yorumcunun bir an için belirlenmiş ritim yapısından ayrılıp kendi içgüdüsüne göre yapıyı ve tempoyu değiştirerek çalması. Romantik müziğin en önemli unsurudur. Tempo rubato (İt.).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü