Eğitim Sitesi

Pozlandırma Nedir? Pozlandırma Hakkında Kısaca Bilgi

Pozlandırma Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Pozlandırma:

Filme ya da fotoğraf kartına ulaşan ışık oranı. Fotoğraf makinesinde diyafram açıklığı ve enstantane ayarı ile belirlenir. Karanlık odada ise agrandizör objektifinin diyafram açıklığı ve agrandizörün açık kaldığı süre ile belirlenir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kadrajlama: Görüntünün bir kısmının bir amaç için kullanılması, kompozisyonu düzeltme veya bir görüntüyü var olan alana veya biçime sığdırma, çerçeveleme. / Bir görüntünün ihtiyaç duyulan alanını kısıtlamak, çerçeveleme.

    Alan derinliği ön gösterimi: Bazı fotoğraf makinelerinde alan derinliğinin kullanıcı tarafından görülmesini sağlayan, diyafram açıklığının sağladığı görüntüyü donduran bir düğme veya kol bulunmaktadır. Tüm netleme, lens açıkken veya en büyük diyafram açıklığı ayarında yapılır. Günümüzde otomatik SLR makinelerin çoğunda alan derinliği ön gösterimi bulunmazken, eski manuel makinelerde daha yaygın kullanılmaktadır.

    İnce gren (fine grain): Duyarkatı oluşturan gümüş tuzu katmanının çok küçük zerreciklerden oluşmasıdır. Zerreciklerin küçüklüğü filmin ışığa karşı duyarlığını azaltırken film kontrastını artırır.

    Takma ışık: Küçük, lokalize, parlak ışık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü