Eğitim Sitesi

Portal Nedir? Portal Hakkında Kısaca Bilgi

Portal Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Portal:

1- Ana kapı. 2- Kapı.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Portal:

milliyet.com, mynet.com, dersimiz.com gibi haber, bilgi, rehberlik hizmetlerini bir arada sunan büyük web siteleri için kullanılan bir deyim. Portal, aslında bir mimarlık terimidir ve 'ana giriş kapısı'anlamına gelir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Portal:

Taç kapı, Tâk kapı adı da verilen bezemeli ana giriş.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Portal:

Taç kapı.

 

Sanat Terimi Olarak Portal:

1. Yapıların cephelerinde yer alan ve yapının mimari üslubunu gösteren anıtsal giriş kapısı, taç kapı.

2. Mimaride binaların büyük ana giriş kapısı. Taç kapı.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Portal:

Canlı haberler, söyleşi odaları, elektronik posta, alışveriş, rehberler, farklı sitelere bağlantılar vb. pek çok içeriği bir arada bulunduran internet siteleri.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vakanüvis: 1-Osmanlı İmparatorluğu'nda zamanın olaylarını saptayıp tarihe geçirmekle görevli devlet tarihçisi. 2-Osmanlılarda resmi devlet tarihçilerine verilen unvan. Vakanüvisler kendilerinden önceki dönemler ile ilgili yazılanları derlemek ve kendi dönemlerinde gerçekleşen olayları kaydetmekle görevliydiler. İlk vakanüvis Mustafa Naima Efendi olaylar anlatılırken sosyolojik yorumlara yer verilmesi gerektiğini ileri süren bir tarihçilik anlayışını benimsemiştir.

    Şive: Bir dilin, konuşulduğu sınırlar içinde bölgelere ve değişik kültür düzeylerine göre söyleyiş özelliği.

    Arabesk: İslam ülkelerinde görülen birbirleriyle kesişen geometrik ve çizgisel ögelerden oluşan bir bezeme türü.

    Malikane Sistemi: Malikane sistemi iltizam sisteminin devamlılığını sağlamak amacı ile oluşturulan bir sistemdir. İltizam sisteminde devletin geliri olan vergiler bir bedel karşılığında kişilere devredilerek toplanmaktaydı. Amacı, devletin toplamakta zorlandığı vergileri kısa sürede toplu olarak elde etmesiydi. Malikane sistemi ise vergi toplama hakkının süresiz olarak satılmasıdır. Osmanlı Devleti paraya çok ihtiyaç duyduğu dönemlerde böyle bir uygulamaya giderek bazı bölgelerin vergi haklarını süresiz devretmiştir. Bu süresizlik hayat boyu ile sınırlıdır. Yani kişi öldüğünde vergi hakkını devlet tekrar başkasına satabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü