Eğitim Sitesi

Parçalı Güneş Tutulması Nedir? Parçalı Güneş Tutulması Hakkında Kısaca Bilgi

Parçalı Güneş Tutulması Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Parçalı Güneş Tutulması:

Ay'ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş'in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir.
Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola tam tutulma hattı denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Parçalı Güneş Tutulması:

Güneş tekerinin yalnız bir parçası üstüne Ay gölgesinin düşmesi sonucu görülen gün tutulması.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Atmosferik Kızarma: Atmosferden geçen, bir gökcismine ait ışığın mavi dalga boylarının daha fazla saçılması sonucu kalan kırmızı dalga boylu ışını nedeniyle gökcisminin daha kırmızı görünmesi.

    Milattan Sonra: Miladi tarih başlangıcından bu yana sayılan yıllara göre belirtilen tarih.

    Acun: Düzenli bir bütün olarak düşünülen evren.

    Bolometrik Işınım Gücü: Işınım yapan bir cismin tüm yüzeyinden uzaya birim zamanda yaydığı ışınım enerjisi. Işınım gücü tüm dalgaboylarındaki ışınımı kapsıyorsa bolometrik ışınım gücüdür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü