Eğitim Sitesi

Paralaks Hatası Nedir? Paralaks Hatası Hakkında Kısaca Bilgi

Paralaks Hatası Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Paralaks Hatası:

Kompakt makineler ile telemetreli fotoğraf makinelerinde vizör ile objektif arasında belirli bir mesafe olduğundan yakın mesafedeki objelerin yanlış açı ile belirmeleri şeklinde ortaya çıkan kadraj hatasıdır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Yoğunluk (density): Duyarlı malzemelerin ışık görüp banyo edilmesinden sonra siyah metalik gümüşe dönüşen gümüş tuzlarının oluşturduğu yoğunluktur. Bu yoğunluk filmin ışık geçirgenliği ile ölçülmektedir.

    dpi (dots per inch): Bir cihaz tarafından üretilen dijital verinin yoğunluğunu belirtmeye yarayan terimdir. Bu terim ile bir tarayıcı veya bir yazıcının çözünürlüğü ifade edilmektedir. Bir birim içerisinde ne kadar çok nokta varsa, çözünürlük de o kadar yüksek olmaktadır.

    Basamak: Bir f-durağı filme ulaşan ışığın değerini iki misli değiştirmek demektir. Diyafram açıklığını 2'den 2.8'e değiştirme, filme ulaşan ışığı ilkinden 1/4 oranında indirmek anlamına gelmektedir. Buna kıyasla diyafram açıklığını 2'den 1.4 'e değiştirme filme ulaşan ışık miktarını iki katına çıkarmaktır.

    Stop: Diyafram yada enstantane ayarları arsındaki derece farkları. Diyafram veya enstantanenin içeri giren ışığı yarıya indirecek ya da iki katına çıkaracak şekilde değiştirilmesi pozlamada bir stopluk değişikliği ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü