Eğitim Sitesi

Panislamizm Nedir? Panislamizm Hakkında Kısaca Bilgi

Panislamizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Panislamizm:

İslam ülkelerinin tek siyasal birlik altında toplanmasını isteyen siyasal akım.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Panislamizm:

Bütün Müslümanları aynı yönetim altında toplama amacını güden politik akım ve hareket.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Panislamizm:

İslam birliğini hedefleyen akım.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Yurtluk Arazi: 1. Herhangi bir yerin gelirinin bırakılmasıdır. Tımardan farkı, kayd-ı hayat şartı ile verilmesidir. Yurtluk sahibi ölünce toprağı devletçe geri alınırdı. 2. Geliri sınır koruma hizmetlerine karşılık olarak Türkmen boylarına verilen sınır boylarındaki arazilerdir. Tımardan farkı, hizmet karşılığı verilmemesidir.

    Gaziyan-ı Rum: Osmanlı Kuruluş Dönemi'nde ilk fetihlerde savaşa katılan Alevi dervişlerinden oluşan dinsel ve askeri birliktir.

    Maraba: Birinin toprağını işleyerek belli bir oranda üründen pay alan kimse.

    Fetret Devri: Hükümet boşluğunda devlet otoritesinin yeniden kurulmasına kadar geçen süre. İki peygamber ya da iki hükümdar arasında peygambersiz ya da hükümdarsız geçen döneme verilen addır. İslama göre Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasında geçen peygambersiz dönemdir. Anadolu Selçuklu Devleti'nde 1155-1175 yılları arasında, Osmanlı Devleti'nde 1402-1413 yılları arasında yaşanmıştır. Bu dönemlerde hükümdar adaylarının savaşları ve mücadeleleri oldukça serttir, devlet otoritesi, zayıftır. Toplumsal, ekonomik ve siyasal alanlarda belirsizlikler yaşanmıştır. Osmanlı'da Fetret Devri: I. Bayezit'in oğullarından Süleyman Rumeli'de, Musa Bursa'da, İsa Balıkesir'de ve Mehmet de Amasya'da hükümdarlığını ilan etti. Kardeşler arasında taht kavgası başladı ve Anadolu'nun siyasi birliği sarsıldı. Mehmet Çelebi 1413'te kardeşlerini ortadan kaldırarak Osmanlı tahtına geçti. Osmanlı Devleti, 11 yıl süren Fetret Devri'nde, sağlam devlet örgütü ve yerleşmiş sosyal kurumlar sayesinde yıkılmaktan kurtuldu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü