Eğitim Sitesi

Özel Konum Nedir? Özel Konum Hakkında Kısaca Bilgi

Özel Konum Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Özel Konum:

1- Dünya üzerindeki bir yerin çevresine, denizlere, yer şekillerine, anayollara, geçitlere ve komşularına göre konumudur.
Özel Konum; İklim koşullarını, Doğal bitki örtüsünü, Tarımsal etkinlikleri, Nüfus ve yerleşme biçimini, Ekonomik etkinlikleri, Ulaşım olanaklarını, Siyasal ve kültürel yapıyı etkiler.

2- Yerküre üzerinde bir yerin; kıtalara, denizlere, dağlara, komşu yerleşim yerlerine, yollara, yer altı ve yerüstü kaynaklarına, yükseklik değerlerine vb. durumlara göre durumudur.
Coğrafi Konumu tam olarak anlayabilmek için Paralel, Meridyen, Enlem ve Boylamın özelliklerini ve etkilerini bilmek gerekir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Özel Konum:

Bir yerin dünya üzerinde çevresinden dolayı kazandığı özellikleridir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ekolojik Sistem: Canlıların birbirleriyle ve çevreyle olan ilişkileri.

    Terminal (LNG Terminali): LNG dolu tankerlerinin yaklaşıp boşaltım yapabileceği bir iskele, rıhtım, LNG depolama tankları, tekrar gaza dönüşüm ünitesi ve doğal gazı tekrar sisteme yönlendirecek diğer ekipmanlardan oluşan birim.

    Plankton: Deniz suyuyla sürüklenen canlı kalıntıları

    Sel: 1- Dağların dik yamaçlarından düşercesine inen, bu sırada yolu boyundaki taşları, topraklara aşağılara indiren, geçtiği yerlere zarar veren akarsu. 2- Genellikle doğal bir kanala az veya çok bağlı olarak eğim yönünde yüksek enerjili ve kontrolsüz akışa sahip, tahrip gücü yüksek su kütlesi hareketi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü