Eğitim Sitesi

Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri (ÖKTG) Nedir? Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri (ÖKTG) Hakkında Kısaca Bilgi

Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri (ÖKTG) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri (ÖKTG):

TÜFE'den bazı alt kalemlerin çıkarılması yoluyla ulaşılan endekslerdir. Para politikası çerçevesinde uygulanan politikaların etkinliğini ölçebilmek için TÜFE'den para politikasının kontrolü dışındaki kalemlerin dışlanması gerekmektedir. Ancak, enflasyona gelen şoklar dönemler itibarıyla farklı nitelikte olabileceği için, tek bir 'çekirdek enflasyon' göstergesinin para politikası denetiminde olmayan bütün unsurları dışlama olasılığı oldukça düşüktür. Bu nedenle çekirdek olarak adlandırılabilecek tek bir gösterge yerine farklı dışsal şokların ayrıştırılmasına yardımcı olabilecek şekilde belirlenen özel kapsamlı göstergeler kullanılmaktadır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Hatır Senedi: Tarafların birbirine borçluymuş gibi düzenledikleri, ancak gerçekte ticarî bir işleme dayanmayan senetler.

    Bileşik Faiz Oranı: Bir yatırımın yatırım dönemi boyunca kazandığı faiziyle birlikte yeniden yatırıma tabi tutulması sonucu elde edilen getiriyi gösteren faizdir. Diğer bir deyişle faizin de faiz kazanmasıdır. (Compound Interest Rate)

    Kâr Zarar Tablosu: Bakınız : Gelir tablosu

    Üretkenlik: Belirli bir zaman diliminde girdi (üretim kaynakları) birimi başına üretim (mal ve hizmetler) oranı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü