Eğitim Sitesi

Özel Ad Nedir? Özel Ad Hakkında Kısaca Bilgi

Özel Ad Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Özel Ad:

1. Tek bir kişiyi, belli bir varlığı veya topluluğu gösteren ad. Kişi, yer, kuruluş, din vb. adları özel adlardır: Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Ankara vb.

2. Yeryüzünde bir tek varlığı, kavramı karşılayan adlara özel ad denir. Samsun, Balıkesir adları evrende tek olan varlıkları anlatıyor. Böyle adlara özel ad denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Şahıs Ekleri: Fiil çekiminde şahıs bildiren ek. 3 şahıs teklik, 3 şahıs çokluk şeklindedir: Bildi-m, bilmiş-im, bil-in, bil-eyim, bile-siniz vb.

    Eşitlik Eki: Adlarda ve ad soylu sözlerde eşitlik derecesi gösteren ek.

    Dönüşlü Çatı: Eylemin "-I, -n" dönüşlülük eklerinden birini almasıyla oluşan ve öznenin kendi yaptığı işin kendine döndüğünü bildiren çatı.

    Dolaylı Tümleç: 1. Eylemin anlamını tümleyen ve yönelme, kalma, çıkma durumlarından birinde bulunan veya ilgeç alan tümleç. 2. Cümlede yüklemin anlamını çeşitli yönlerden tamamlayan ve kesinleştiren; bulunma, yönelme ve çıkma durumunu eklerinden biriyle veya bir edatla birlikte bulunan yalın veya grup durumundaki adın cümle bilgisindeki adlandırılışı. Başka bir anlatımla, bulunma, çıkma ve yönelme durumu ekleri veya bir edat almış bulunan tümleç türü: Mum ışığında başladığım yazıyı lüks ışığında devam ettirdim ve elektrik ışığında bitirdim. (A.N.Asya, Ayın Aynasında, s.72), Nihat masanın üstünden kibriti alarak ayağa kalktı. (P.Safa, Mahşer, s.69),

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü