Eğitim Sitesi

Oyun Sanatbilimi Nedir? Oyun Sanatbilimi Hakkında Kısaca Bilgi

Oyun Sanatbilimi Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Oyun Sanatbilimi:

Tiyatro tarihçisi, incelemecisi ve kuramcılarının oyun metni üzerindeki çalışmalarını ve sonra da oyunun sahnelenmesi açısından sanatsal bilgileri kapsayan uğraş alanı. Metin üzerinde yapılan çalışmaların tümüne 'kuramsal dramaturgi', oyuncular ile sahne üzerinde yapılan çalışmalara da 'uygulamalı dramaturgi' denilir.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Muhavere: Konuşma. Tiyatro, roman, hikâye, fabl, röportaj ve benzeri türlerde kahramanların konuşmaları.

    Anti Tiyatro: Kabul edilmiş ve bilinen tiyatro kurallarının her yönden dışına çıkan ve tiyatroya karşı tiyatro yapmayı amaçlayan deneyci yazarların savundukları bir anlayış bunların başında Samuel Beckett, Eugene İonesco, Jean Genet gibi yazarlar gelir.

    Trajik: Korku, sıkıntı, şiddetli heyecan veren veya korkunç, kötü, sonu ölümle neticelenen.

    Akşam Yönetmeni: Teknik sürecinin düzenlenmesinden farklı olarak yardımcı yönetmenin yetkili olduğu sanatsal-örgütsel hazırlık ve tek kişilik temsilin kontrolü. Akşam yönetmeni tüm provalarda hazır bulunan ve bu yüzden oyun düzeninin sanatsal icaplarını ve güçlüklerini en küçük ayrıntısına kadar bilen yardımcı yönetmendir. Özel bir “rejiyolog”dan itibaren akşam temsilini sık sık takip eder ve prömiyerde akşam temsilinin sanatsal yönünden sorumludur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü