Eğitim Sitesi

Oturak Nedir? Oturak Hakkında Kısaca Bilgi

Oturak Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Oturak:

Osmanlı ordusunda emekliye ayrılan asker. Emekli.

 

Denizcilik Terimi Olarak Oturak:

Kürekle hareket eden teknelerde kürekçilerin oturarak kürek çektikleri alabandadan alabandaya uzanan tahtalar. 

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tat: Türklerin egemen oldukları terlerde yaşayan İranlı, Kürt ya da Arap soyundan olan kimselere ya d atopluluklara verilen ad.

    Muhtıra: 1.Herhangi bir şeyi anımsatmak, bir konuda uyarmak için yazılan yazı. 2.Bir devletin başka bir devlete siyasal sorunlarla ilgili olarak yolladığı uyarı yazısı, diplomatik nota.

    Cariye: 1- Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun edilen, alınıp satılabilen, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın. 1847'de çıkarılan bir yasa ile yasaklanmıştır. 2- Savaşta tutsak alınmış ya da para ile satın alınmış kız ve kadın. Bunlar özel bir eğitim görür ve genel hizmetlerde kullanılırlardı.

    Esame: Kapıkulu askerlerinin, ana kütükte kayıtlı olan adlarıdır. Kayıtlı olan bu askerlere üzerlerinde kimlikleri ve ulufe (Yeniçerilerin üç aydan üç aya aldıkları maaş) dereceleri yazılı bir kağıt verilirdi. Yeniçeri Ocağı'nın bozulmasından sonra esame kağıtları alınıp satılmaya başlanmıştır. II. Mahmut bu ocağı kaldırana kadar bu alım satıma engel olunamamıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü