Eğitim Sitesi

Otoyol Nedir? Otoyol Hakkında Kısaca Bilgi

Otoyol Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Otoyol:

1- Hızlı trafik akışı sağlamak amacı ile yapılan genellikle ücretli kullanılabilen çift yönlü geniş yol.

2- Sadece motorlu taşıt trafiğine ayrılmış, en az iki şeridi bulunan, geliş ve gidiş yönlerinin birbirinden ortadaki refüjle ayrıldığı karayoludur.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Otoyol:

Hızlı bir trafik akımı sağlamak amacıyla yapılan çok şeritli, çift yönlü, geniş yol.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Turizm: 1- Yerli veya yabancı tüketicilerin bir ülke veya bölgeyi ziyareti sırasında duyacağı ihtiyaçları temin edecek hizmetlerin bütünüdür. 2- Dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla yapılan gezidir.

    İzohips: Eş yükselti eğrisi. Harita çizimi yapılırken, deniz seviyesine göre aynı yükseltide bulunan noktaların birleştirilmesi ile oluşan eğrilerdir. (Deniz seviyesine göre aynı derinlikteki noktaların birleştirilmesi ile oluşturulan eğrilere ise izobat (eş derinlik) denir.)

    Traverten: 1-Kalsiyum biokarbonatlı yer altı sularının mağara boşluklarında veya yeryüzüne çıktıkları yerlerde içlerindeki kalsiyum karbonatın çökelmesi sonucu oluşan kimyasal tortul bir taştır. 2-Genellikle sıcak su kaynaklarının yakınında ve kalsiyum karbonatlı suların yayılarak aktığı alanlarda, kirecin çökelmesi ile oluşan basamaklardır. En güzel örnekleri Denizli-Pamukkale'dedir.

    Astenosfer: Litosferin (taşküre) altında bulunan mantonun yumuşak üst bölümü. Dünya'nın mantosunda, sıcak kayaçlardan oluşan 80-200 km kalınlığındaki tabaka.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü