Eğitim Sitesi

Ortodoks Nedir? Ortodoks Hakkında Kısaca Bilgi

Ortodoks Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ortodoks:

Hristiyanlık'ın kollarından biri.Patrik denen dini liderin etrafında birleşen mezhep.
"Bizans halkının çoğu Ortodoks idi. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethedince Ortodoksluğun merkez kilisesinin yani Patrikhanenin varlığına izin vermiş, böylece Ortodoksları koruma altına almıştır."

 

Tarih Terimi Olarak Ortodoks:

1. Daha çok Doğu Avrupa'da yaygın olan ekseriyetle Rum ve Slav topluluklarının bağlı olduğu Hıristiyan mezhebi. Hıristiyanlıktaki üç büyük mezhepten birinin adı. (Bu mezhebin başı olan patrik, Fener Patrikhanesi'nde oturur. Diğer iki mezhep: Katoliklik ve Protestanlık)

2. Ortodoksluk Hristiyanlığın üç büyük mezhebinden biri. Ortodoks (Yunanca "orthos" doğru ve "doksa" inanç kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş "doğru inanç" anlamını ifade eder. "Doğu kilisesinin güttüğü mezhep, bu mezhebe uyan kişi" demektir. Ortodoksluk dışındaki diğer iki mezhep, Katoliklik ve Protestanlık'tır. Ortodoksluk 1054 yılında Roma'dan ayrılmıştır. Herhangi bir alanda geleneklere sıkı sıkıya bağlı olan, vahye ve meşru kilisenin kararlarına uygun doktrin ve düşüncelerin tümüne de Ortodoksluk adı verilir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Ortodoks:

Hıristiyan dininin Ortodoks mezhebinden olan kimse.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Harabe: Yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş yapılara harabe denir.

    Kentleşme: Elverişli koşulların doğmasıyla kırsal yörede bulunan küçük bir yerleşim yerinin zamanla büyüyüp kalabalıklaşması, kent niteliğini kazanması.

    Jeoloji: Yer yapısını inceleyen bilim, yer bilimi.

    Değer: Bir ulusun sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik ve bilimsel değerlerini kapsayan maddi ve manevi öğelerin bütünü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü