Eğitim Sitesi

Ön Ek Nedir? Ön Ek Hakkında Kısaca Bilgi

Ön Ek Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ön Ek:

Bazı dillerde sözcüklerin önüne gelen ek.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Terim Anlamlı Sözcükler: Bir bilim, sanat, meslek dalıyla ilgili özel ve belirli bir anlamı olan sözcüklere terim denir. Terimler kesin anlamlı sözcüklerdir. Bu yüzden anlamları herkese göre aynıdır. Örnek: Tümce, sıfat, zamir (dil bilgisi), açı, üçgen, doğru (matematik)

    İkilemeler: Anlamı ve anlatımı güçlendirip pekiştirmek amacıyla aynı ya da sesleri birbirine benzeyen sözcüklerin art arda yinelenmesiyle oluşan söz gruplarına ikileme denir. Örnek : Güzel mi güzel kız Demet demet çiçek Çuval çuval fındık Çıtır çıtır simit Ağlaya sızlaya bir hal olmak Güle güle ölmek Varını yoğunu ortaya çıkartmak İyi kötü (bilmek) Aşağı yukarı (anlamak) Hemen hemen (bitirmek)

    Mektup: Birbirlerinden uzaktaki insanların, anlaşmak ve haberleşmek amacıyla yazdıkları; duyguları, dilekleri, düşünceleri bildirmek amacı taşıyan yazı türüdür. Her türlü konu mektuba girebilir. Mektubu konuşmanın yazıya çevrilmiş şekli kabul edebiliriz. Mektuplar özel mektuplar, iş mektupları, edebi mektuplar gibi değişik türlerde olabilir.

    Ara Cümle: 1. Bir cümlede açıklama, istek vb. amaçlarla cümle yapısında herhangi bir değişiklik yapılmadan iki virgül veya iki çizgi arasına sokulan cümle. 2. Bir cümlede açıklama, istek vb. amaçlarla, cümle yapısında herhangi bir değişiklik yapılmadan iki virgül veya iki çizgi arasına sokulan cümle: şimdi efendiler, müsaade buyurursanız, size bir sual sorayım (M.K.Atatürk, Nutuk, s.2)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü