Eğitim Sitesi

Odak Uzaklığı Nedir? Odak Uzaklığı Hakkında Kısaca Bilgi

Odak Uzaklığı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Odak Uzaklığı:

1- Odak uzaklığı = Açıklık (mm) * Odak Oranı olarak tanımlanabilir. Ya da mercekten veya birinci aynadan itibaren teleskobun odak noktasına kadar olan uzaklığıdır. Odak uzaklığı uzun olan teleskopların gücü daha fazla olup, elde edilen görüntüde daha büyüktür.

2- Bir optik düzenekte ayna veya mercekle görüntünün oluştuğu odak noktası arasındaki uzaklık.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Odak Uzaklığı:

Merceğin optik merkezi ile film yüzeyi arasındaki uzaklıktır. Odak uzaklığı, objektifin büyütme oranı ile kapsadığı alanı belirlemektedir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Arama ve Kurtarma Uyduları: Arama ve kurtarma uyduları, deniz ve havadaki araçlarla uzak yerlerden haberleşebilmek için tasarlanmıştır. Bu uydular uzak ve tehlikeli bölgelerde mahsur kalmış acil durum işareti gönderen hava ve deniz araçlarının yerlerini algılayıp belirler.

    Akıllı Süngerler: Akıllı süngerler, uçak yolculuklarında iniş sırasında yaşanan sarsıntıları azaltan ve sonrasında eski hâline dönen süngerler, astronotların kasklarında kullanılan şok emicilere dayanır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Atarca (Pulsar): Güçlü manyetik alana sahip nötron yıldızlarının atmalar halinde gözlenen radyo ışınımları.

    Cüce Gezegen: 1- Bir yıldızın çevresinde dolanan, kütlesi küresel bir yapı oluşturacak kadar büyük, ama komşuluğunu temizleyememiş gökcismi. 2- Yüzey sıcaklığı yaklaşık 100.000 ˚C olan, birkaç bin kilometre çapındaki küçük yıldız. Güneş benzeri yıldızların evriminin son basamağıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü