Eğitim Sitesi

Nirvana Nedir? Nirvana Hakkında Kısaca Bilgi

Nirvana Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Nirvana:

Budizmde, her türlü isteklerden, duygulanımlardan, tutkulardan arınıp en yüksek ruh durumuna erişme hali.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İnkılap: Bir halden başka hale dönüşme, biçim değiştirme, devrim anlamına gelir. Diğer taraftan, inkılap, toplumların çeşitli alanlarda, toplumun ihtiyaçlarına göre birtakım düzenlemelerle birlikte yeni bir düzen getirmesidir. Atatürk inkılapçılığı; toplumsal ihtiyaçları karşılamak için kurallar koymayı, düzenlemeler yapılırken izlenecek yol ve yöntemler belirlemeyi öngörür.

    Mutlakiyet: 1. Hükümdarın, siyasi iktidarı kayıtsız şartsız elinde bulundurduğu siyasi rejim, monarşi. 2. Egemenliğin tek kişide toplanmasıdır. Yönetim çoğunlukla babadan oğula geçer (Saltanat).

    İrad-I Cedit: Osmanlı padişahı III. Selim Dönemi'nde kurulan Nizam-ı Cedit ordusunun masraflarını karşılamak amacıyla 1792 yılında oluşturulan hazinedir. 1807 yılında Kabakçı Mustafa Ayaklanması'yla III. Selim tahttan indirilerek öldürülmüş, bu hazine de kapatılmıştır.

    Aforoz: 1. Hıristiyanlık gibi bazı dinlerde, dine ve dinsel kurumlarla otoritelere karşı ağır suç işleyenlere kilise tarafından verilen cemaatten çıkarılma cezasıdır. Aforoz edilenlerin dinsel törenlere katılması yasaklanır ve kilise üyeliği hakları elinden alınır. Katolik Kilisesi özellikle bu yetkisini bir silah olarak kullanmış ve Ortaçağ Avrupası'nda büyük bir güç haline gelmiştir. 2. Hıristiyanlık dininde papa ve kiliseye karşı gelenlere kilise tarafından verilen Hıristiyanlıktan çıkarma cezası. 3. Hıristiyanlıkta kilisece verilen, din kardeşleri arasından ve kiliseden kovma cezası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü