Eğitim Sitesi

Net Bakiye Prensibi Nedir? Net Bakiye Prensibi Hakkında Kısaca Bilgi

Net Bakiye Prensibi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Net Bakiye Prensibi:

Hisse Senetleri Piyasası'nda gün içinde yapılan iki seansta gerçekleşen işlemlerin netleştirilmesidir. Üyelerin, hem aynı menkul kıymet üzerinde yaptıkları alım satımları ve hem de nakit olarak borç ve alacakları birbirine mahsup edilir. Üyeler, takasa kalan net tutar kadar borçlu veya alacaklı olurlar. Böylece her aracı kuruluş için gün sonunda ve tüm işlemleri üzerinden net nakit borç/alacak tutarı ile her menkul kıymet için ayrı ayrı net bir kıymet borcu/alacağı bulunur.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Yatırım Danışmanlığı: Karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin etmek suretiyle, müşterilere sermaye piyasası araçları ile bunları ihraç eden ortaklık ve kuruluşlar hakkında ve sermaye piyasası ile ilgili diğer konularda yönlendirici nitelikte yazılı veya sözlü yorum ve yatırım tavsiyelerinde bulunulması faaliyetidir.

    Kredi Limiti: Bir müşterinin bir seferde bir kredi kartı üzerinden harcayabileceği toplam meblağ.

    Başlangıç Teminatı: Vadeli işlem sözleşmesinde uzun veya kısa pozisyonalan yatırımcının pozisyon açarken yatırması gereken teminattır.

    Yatırım Getirisi: Bir yatırımın verimliliğini ölçmek veya birden fazla yatırımın verimliliğini karşılaştırmak için kullanılan veri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü