Eğitim Sitesi

Neo-Klasisizm Nedir? Neo-Klasisizm Hakkında Kısaca Bilgi

Neo-Klasisizm Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Neo-Klasisizm:

XVIII. yüzyılın ikinci yarısında Almanya'da ortaya çıkan, ancak Fransa'da daha çok uygulanma olanağı bulan ve antikiteden esinlenerek klasik formlara dönüşü amaçlayan sanat anlayışı ve üslubu.

 

Edebiyat Terimi Olarak Neo-Klasisizm:

20. yüzyılın başlarında sembolizme tepki olarak doğan, klasik söyleyişi canlandırmayı amaçlayan sanat ve edebiyat akımı. Türk edebiyatında, bu akımın en güçlü temsilcisi, Yahya Kemal Beyatlı'dır. Yahya Kemal'in şiirleri,biçim yönünden eski, öz yönünden yenidir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Neo-Klasisizm:

18. yüzyılın ikinci yarısında Almanya'da ortaya çıkan, ancak Fransa'da daha çok uygulanma olanağı bulan ve antikiteden esinlenerek klasik formlara dönüşü amaçlayan sanat anlayışı ve üslubu.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Mabet: Tapınak.

    Ziggurat: 1. Sümerler tarafından basamaklı piramit biçiminde, yukarı doğru gittikçe daralan tapınak mimarisi. 2. Sümerlerin dört köşe planlı, dıştan dolaşan bir rampayla kuşatılmış, katlar hâlinde yükselen tapınaklarına verilen ad.

    Ribat: İslam'ın ilk dönemlerinde Arap-İslam ordularının hazır kuvvet bulundurmak amacı ile sınır boylarına inşa ettikleri askeri üs yapılarına "Ribat" adı verilir. Sonradan, han ve kervansaraylar ile tarikat yapıları ve misafirhaneler için geç döneme kadar kullanılan yerleşik bir terim.

    Frontal Duruş: 1. Eski Mısır ve Arkaik Yunan heykellerinde, ağırlığın iki ayağa eşit olarak yüklendiği ve figürün cepheden ele alındığı heykel tipi. 2. Heykel sanatında Antik Dönemde ve Mısır'da insan vücudunun cepheden verilmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü