Eğitim Sitesi

Nem Nedir? Nem Hakkında Kısaca Bilgi

Nem Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Nem:

1-Yeryüzündeki su kütlelerinden buharlaşan su, atmosferin nemlenmesine yol açar. Atmosferdeki su buharına hava nemliliği de denir. Önemli bir sıcaklık etmeni olan atmosferdeki su buharının miktarı, yere ve zamana göre değişir.

2-Su buharı. Atmosferde bulunan, gaz biçimindeki su. Saydam ve mavimsi olup, gökyüzünün mavi gözükmesinin esas nedeni budur. Havanın nemliliği, içinde bulunan bu su buharı miktarına bağlıdır. Havanın alabileceği maksimum bu su buharı, sıcaklığın artışına paralel olarak artar. Örneğin; 20 0C sıcaklıkta, 1 m3, hava 30 gr su buharı(nem) taşır. Oysa -20 0C sıcaklıkta bu miktar, sadece1 gr taşır.

3- Havada bulunan su buharıdır. Atmosferdeki nem, sıcaklığı dengeleyici bir özelliğe sahiptir; aşırı ısınma ve soğumayı önler, günlük ve yıllık sıcaklık farklarını azaltır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Nem:

Verilen hava hacmi içinde sıvı, katı veya buhar hâlde bulunan toplam su miktarı veya atmosferdeki su buharı içeriği.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Sıcaklık: Sıcaklık, bir cismin sıcaklığını ya da soğukluğunu ifade eden, bir sistemin ortalama moleküler kinetik enerjisinin ölçüsüdür.

    Rakım: Yükseklik

    Karstik Şekiller: Yağışlar ve yer altı suları kırık ve çatlakların çok olduğu, eriyebilen taşların bulunduğu yerlerde, kimyasal aşınıma neden olurlar. Kimyasal aşınım sonunda karstik şekiller oluşur. Yağışların ve yeraltı sularının oluşturduğu karstik aşınım şekillerinin aşınım şekillerinin büyüklükleri değişkendir. Yağışların ve yeraltı sularının oluşturduğu karstik aşınım şekillerinin büyüklükleri değişkendir. Lapya, dolin, erime dolini, çökme dolini, uvala,obruk, polye, mağara, düden, kör(çıkmaz)vadi gibi şekiller vardır.

    Basınç: Atmosfer içindeki maddelerin ağırlığının yeryüzündeki ve atmosfer içindeki cisimler üzerine yaptığı baskıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü