Eğitim Sitesi

Nazım Nedir? Nazım Hakkında Kısaca Bilgi

Nazım Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Nazım:

Koşuk.

 

Edebiyat Terimi Olarak Nazım:

1. Duygu, düşünce ve isteklerin ölçülü, ahenkli bir biçimde iletmeyi amaçlayan anlatım yolu.

2. Dizelerden oluşan vezinli ve kafiyeli anlatım şekli. Kelime, "dizmek, ipliğe inci dizmek" anlamlarını taşır. Nazımda sadece anlam değil, seslerin musikisi de önemlidir. Akılda kolay kaldığı için ezberlenmesi istenen bilgilerin çoğu bu yolla ifade edilir. En küçük birim dizedir (mısra). Ayrıca beyit, kıta, bend gibi nazım birimleri de vardır. Şiirler de nazım şeklinde yazılır, ancak her nazım, şiir değildir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Addan Türemiş Eylem: Ad kökü veya gövdesine addan eylem yapan ekler getirilerek yapılmış eylem.

    Sözcük (Kelime): Anlamlı en küçük ses birliğine sözcük (kelime) denir. Sözcüklerin zihnimizde oluşturduğu resim ise sözcüğün anlamı olarak tanımlanır. Örnek: ay, masa, defter, güneş, söz, yaz, bahar gibi...

    Alfabe: 1- Bir dilin seslerini gösteren, belirli bir sıraya göre dizilmiş, belli sayıda harfin bütünü, yazı, abece. 2- Bir dildeki sesleri karşılayan işaretler sisteminin tamamı, harflerin toplamı.

    Eş Sesli Kelime: Söyleniş ve yazılışları birbirinin aynı olup da anlamları ve gösterdikleri kavramlar açısından birbirleriyle hiçbir ilişkisi bulunmayan ek ve kelimelerdir: acı, acı-; damla, damla-; el, el(yabancı) vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü