Eğitim Sitesi

Nakşibendilik Nedir? Nakşibendilik Hakkında Kısaca Bilgi

Nakşibendilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Nakşibendilik:

XIV. yüzyıl ortalarında Buharalı Şeyh Nakşibend tarafından kurulan, ibadette gizliliğe önem veren, tanrısal gerçeklere toplu zikir ve ibadetle ulaşılacağına inanan Sünni bir tarikattır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Magna Charta (Büyük Koşul): 1215 yılında İngiltere'de kralla halk temsilcileri arasında karşılıklı olarak imzalanan bir belgedir. Bu belgeyle kralın halka karşı yetkileri ilk kez kısıtlanmış ve toplumsal ilerlemenin hızlanmasının koşulları yaratılmıştır. Bu belgeye göre; 1. Kral, uyruklarının onayı olmadan yeni vergi ko-yamayacak ve vergi oranlarını artıramayacaktır. 2. Özgür kişiler haksız yere tutuklanamayacak ve yargılanmadan cezalandırılamayacaktır. Magna Charta bir anayasa niteliğindedir. Kralın yargı ve yürütme yetkilerinin kısıtlanmasıyla başlayan süreç, parlamentonun kurulmasına, meşrutiyete ve hukuk devletine geçilmesine, parlamentonun üstünlüğünün kabul edilmesine, insan hakları ilkelerinin yayınlanmasına, ulusal egemenlik ve demokrasinin uygulanmasına zemin hazırlamıştır.

    Biat: 1-İslam toplumlarında hükümdarların dinsel yargı gücüne sahip olabilmeleri, meşru (yasal) ve yetkili sayılabilmeleri için halktan aldıkları söz, bağlılık andı veya yetkisidir. 2-Bir kimsenin devlet başkanlığını ya da hükümdarlığını tanımak.

    Lağımcı Ocağı: Osmanlı Devleti ordusunun Kapıkulu yayaları sınıfından teknik bir askeri birliktir. Kuşatma savaşlarında kale duvarlarında gedikler açmak amacıyla tüneller (lağım) kazmak, kazılan bu tünellere patlayıcı maddeler yerleştirmek bu askeri birliğin göreviydi. Bu günkü İstihkam birliklerinin yaptığı pek çok işi üstlenmişlerdi.

    Arkeolojik: Kazı bilimsel.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü