Eğitim Sitesi

Multi Zone Focusing Nedir? Multi Zone Focusing Hakkında Kısaca Bilgi

Multi Zone Focusing Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Multi Zone Focusing:

Bu özellik Nikon D1, Nikon Coolpix 990 ve Casio QV-4000 gibi bazı modellerde var olan bir özelliktir. Kadraj genelde 9 bölgeye bölünmüş olup sizin çekmek istediğiniz obje hangi bölgede yer alıyor ise onu seçebilir ve odaklamanın sadece o bölgeye göre yapılmasını sağlamış olursunuz.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Red-Eye Reduction Mode: Kameralardaki dahili flaş modlarından biri olup kızıl göz yok edici flaş modu şeklinde ifade edilir. Ki bu mod ile yapılan insan çekimlerinde kızıl göz çekim önlenmiş olur.

    Kelvin (K): Özellikle renkli negatif ve saydam filmlerin sadık kalması için çok önemli olan renk ısısı birimleri; 2000º K' den 15000º K' e kadar değişebilir.

    Maskeleme: Fotoğraf baskısı sırasında görüntünün belirli bölgelerinin ışık almasını önleyerek tonların istenilen biçimde elde edilmesini sağlayan yöntem.

    Kontrast, Kontrastlık: 1- Görüntünün en açık ve en koyu bölgeleri arasındaki farktır. Yüksek kontrastlı görüntü hem ışığın çok güçlü olduğu bölgelere hem de çok koyu gölgelik alanlara sahiptir. 2- Filmlerde, gölgeli alanlardan yoğun ışıklı alanlara kadar geniş bir ton skalasının kaydedilebilme kabiliyetidir. Yüksek kontrastlı bir film her iki alanda da detayların kaydedilmesinde daha az başarılı olur ancak keskinliği artırarak görsel bir etkileyicilik sağlar. Genellikle, düşük kontrastlı filmler çok kontrastlı durumlarda kullanılırken, yüksek kontrastlı filmler düz ışık koşullarında daha faydalı olur. 3- Bir görüntünün en aydınlık ve en karanlık kısımları arasındaki ton farklılığı. Kontrastı etkileyen faktörler; konumun aydınlatma oranı, objektifin özellikleri, duyarlı malzemelerin özellikleri, banyo edilme oranı, agrandizörün özellikleri ve yüzey dokusu. 4- En açıktan en koyu tona geçinceye kadar bir film ya da fotoğraf kâğıdında ara gri tonlarının varlığı ya da yokluğu. Kontrastı etkileyen öğeler ise, konunun aydınlatma oranı, objektifin özellikleri, duyarlı malzemelerin özellikleri, banyo edilme oranı, kullanılmakta olan agrandizörün özellikleri, kullanılan kontrast özelliği ve yüzey dokusudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü