Eğitim Sitesi

Mukarnas Nedir? Mukarnas Hakkında Kısaca Bilgi

Mukarnas Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Mukarnas:

Kademeli olarak taşmalar yapacak biçimde, aşırtmalı olarak yanyana ve üst üste gelen, üç boyutlu görünüm veren bir geçiş ve dolgu öğesi. Petek biçimi bir görüntü ile yarım kubbelerin içini dolgulayan İslam sanatı öğesi. (Sarkıtlı olanlarına istalaktit denilir).

 

Sanat Terimi Olarak Mukarnas:

Kademeli olarak taşmalar yapacak biçimde, aşırtmalı olarak yan yana ve üst üste gelen, üç boyutlu görünüm veren bir geçiş ve dolgu öğesi. Petek biçimi bir görüntü ile yarım kubbelerin içini dolgulayan İslam sanatı öğesi (Sarkıtlı olanlarına istalaktit denilir).

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Mumya: Eski Mısır'lılar insanın öldükten sonra ruhunun yaşadığına ve o ruhun kendi vücudunu aradığına inanırlardı. Bu nedenle ölülerini yüzyıllarca bozulmaktan, çürümekten koruyabilmek, için özel işlemlerden geçirirlerdi. Mumyalama tekniği ile saklanan cesetlere mumya denir. Mumyalar mezar yapıları ve lahitler içersinde saklanırdı.

    Birlik Sikkesi: Aralarında ticari anlaşma olan antik şehirlerin ortaklaşa bastırdıkları ve bu şehirlerde geçerliliği olan para.

    Ganimedes: Mitolojiye göre, ölümlü insanların en güzeli sayılan yakışıklı genç. Ganimedes'i baş tanrı Zeus kartal kılığına girerek kaçırmıştır. Tanrıların yaşadığı Olympos'da Ganimedes tanrıların şarap sunuculuğunu yapmıştır.

    Realizm: Romantisizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü