Eğitim Sitesi

Milli Egemenlik Nedir? Milli Egemenlik Hakkında Kısaca Bilgi

Milli Egemenlik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Milli Egemenlik:

Egemenliğin, yani devleti yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümrelere değil, doğrudan doğruya millete ait olmasına denir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Milli Egemenlik:

Egemenliğin, yani devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümreye değil, doğrudan doğruya millete ait olmasıdır. Kısacası halkın kendisini yönetmesidir.

Örnek: Bir ülkenin başında halkın seçtiği insanlardan oluşan bir meclis (TBMM), bir kişi varsa (Cumhurbaşkanı) ve bu meclis ile başkan sürekli halk tarafından seçilerek belirleniyorsa, bu durumda egemenlik yani güç halkın elindedir. Halkın elinde olan bu güce milli egemenlik adı verilir. Milli egemenliğin olduğu ülkelerde demokrasi ve cumhuriyet yönetimi vardır.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Dağ: Çevresine göre yüksek olan yeryüzü şekillerine(500 metreden çok)dağ denir. İki çeşittir: Tek dağ: Bulunduğu yerde tek başına yükselen dağa verilen addır.(Ağrı dağı, Nemrut dağı gibi) Sıradağ: Aralarında uzunlamasına vadilerin bulunduğu art arda dizilen dağlar (Toroslar)

    Devşirme Usulü: Kapıkulu ocakları kurulduktan sonra bu ocaklara sürekli bir kaynak bulmak amacıyla devşirme usulü oluşturuldu. Buna göre özellikle Balkanlar'da yaşayan Hristiyan ailelerin çocukları ailelerinden alınarak İslam dinini, Türkçe'yi ve Türk gelenek ve göreneklerini öğrenmek üzere Türk ailelerinin yanına gönderilirdi. Tek çocuklu ailelerin çocukları alınmazdı. Daha sonra bu çocuklar Acemi Oğlanlar ocağına gönderilirlerdi.

    Küresel Isınma: Atmosfere verilen gazların sera etkisi yapması sonucunda dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.

    Kavram: Basit bir fikri veya gerçeği veya bir grup şeyi soyutlayarak ifade eden terim. - Sarı, mavi, mor bunların hepsini "renk " olarak ifade ederiz. Renk kavramdır. - Bir sınıfta Öğrenciler Ali, Ayşe vs. Hepsini birden "öğrenci" olarak ifade ederiz. Öğrenci kavramdır. - Yürümek ,koşmak,oturmak kelimelerinin kavramı ise "hareket"tir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü