Eğitim Sitesi

Mezestre Nedir? Mezestre Hakkında Kısaca Bilgi

Mezestre Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Mezestre:

Sancağı veya bayrağı gönderin yarısına kadar çekmeye, indirmeye mezestre denir.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Fribord Markaları: Gemilerin bordalarında bulunan disk, çizgiler ve harfler. "Sigorta markası" da denir. 80 register tondan büyük gemilere uygulanması zorunludur. Gemi uluslararası konvansiyona göre bu işaretlere, sınırlara göre yüklenir. Harflerin anlamları şöyledir: S=(Summer) Dairenin merkezinden geçen çizginin üst kenarı ve aynı zamanda S ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Yaz Yükleme Sınırı. W=(Winter) W ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Kış Yükleme Sınırı. WNA=(Winter North Atlantic) WNA ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Kış Kuzey Atlantik Yükleme Sınırı. Bu çizgi tanker olmayan, 330 kadem uzunluğun üstünde bir vapurda gösterilmeyecektir. T=(Tropical) T ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Tropikal Yükleme Sınırı. F=(Fresh water) F ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tatlı Su Yükleme Sınırı. TF=(Tropical Fresh water) TF ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tropikal Tatlı Su Yükleme Sınırı.

    Çalkantı Sacı: Kısmen doldurulmuş tanklardaki mazot, motorin, su gibi maddelerin ağır denizlerde yalpalardan dolayı hareketini asgari dereceye indirmek için tankların içine tulani olarak konulmuş sac levhalar. 

    Sintine: 1- Bir teknenin su hattı altında kalan iç kısmıdır.  2- Tekne dibinin bordaya döndüğü yerde gemi içinde oluşan, bulunan çukurluk, yalak. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu kısmın zemininin ve ambar güvertesinin altında kalan, gemi içinde sızan sularla makine ve kazan dairelerinden akan yağların toplandığı en alt kısım.

    Mayna Etmek: Aşağı indirmek (ağır ağır).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü