Eğitim Sitesi

Mevlevilik Nedir? Mevlevilik Hakkında Kısaca Bilgi

Mevlevilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mevlevilik:

Mevlana Celalettin Rumi'nin oğlu sultan Velet tarafından, Mevlana'nın ölü-münden sonra, XIII. yüzyıl-da Konya'da kurulan, temeli Mevlana'nın görüşle-rine dayanan, evreni tanrı-nın bir belirtisi sayan, varlığın birliği ilkesini benimseyen, insanı evrenin özü olarak gören, müzikli, rakslı tören-lerle tanrıya ulaşmayı amaçlayan sünni tarikattır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tigin: 1. Göktürkler'de Hakan oğullarına verilen unvan. Prens. 2. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın erkek çocuğuna “Tigin” adı verilmektedir.

    Halef: Birinden sonra gelen, birinin yerine geçen.

    Seyfiye: Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir. Osmanlı toplum yapısında "Seyfiye Sınıfı" idari ve askerî silahlı kuvvetlerin yönetici unsurlarını ifade eder ve “Ehli- örf” ya da “Ümera” olarak da adlandırılır. - Kılıç ehli olarak bilinir. - Devleti koruyan, asayişi sağlayan, sınırları genişleten sınıftır. - Yönetim ve askerlik işlerine bakarlar. - Vezir-i Azam, Vezirler, Yeniçeri Ağası, Kaptan-ı Derya, Beylerbeyi, Sancakbeyi bu gruptadır.

    Deli: Kelimenin aslı'delil'dir. Yol gösteren, kılavuz anlamına gelir. Rumeli'de kurulan bir süvari sınıfı idi. Bu süvariler hiç korkmadan her tehlikeye atılırlardı. Bu yüzden ve 'delil' kelimesinin asıl anlamını da bilmediği için, halk bunlara 'deli' demiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü