Eğitim Sitesi

Mevâli Nedir? Mevâli Hakkında Kısaca Bilgi

Mevâli Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mevâli:

1. Emevilerin Arap olmayan Müslümanlara verdikleri isim.

2. Müslümanlığı kabul etmiş Arap olmayan Müslümanlara azatlı köle manasındaki bu isim verildi. Bunlar Müslüman Arapların üstün tutulmasından rahatsızlık duyuyorlardı. Bu durum, toplumda birlik ve beraberliğin bozulmasında önemli rol oynamıştır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mevali:

Araplarca, Arap olmayan Müslümanlara verilen isim.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mevali:

Emevi ve Abbasi dönemlerinde Arap olmayan Müslümanlara verilen ad.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bazilika: 1.Kral sarayı. 2.Ortadakiler yüksek, yanlardakiler daha çok alçakolmak üzere içi iki sıra sütunlu, üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.

    Şecere: Bir soyun bir ailenin bilinen en eski atasından başlayarakson üyelerine değin bütün bireylerini, bir kökten çıkan ağaç görünümü içinde gösteren çizelge.

    Engizisyon: 1- Ortaçağda batı ülkelerinde, Katolikliğin katı inançlarına karşı gelenleri ya da uymayanları sapkın sayarak cezalandırmak için kurulan kilise mahkemesidir. 2- Orta Çağda Hıristiyan dünyasında farklı inanç taşıyanları cezalandırmak amacıyla kurulan mahkeme. 3- Ortaçağ ve Yeniçağ'da Katolik Kilisesinin kendisine karşı gelenleri cezalandırmak için kurduğu dinsel nitelikli mahkemeler

    Azab Askerleri: Osmanlılarda ordunun çekirdeğini oluşturan hafif piyade askeri. Azab kelimesi 13. yüzyıldan beri askeri bir terim olarak kullanılıyor ve başlangıçta genellikle 'şehirlerdeki yerli bekâr asker' anlamına geliyordu.Bizans, latin ve İtalyan kaynaklarında kelime azapi, asapi, adapi gibi şekiller alıyor ve korsan veya deniz haydudu anlamına kullanılıyor.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü