Eğitim Sitesi

Mertek Nedir? Mertek Hakkında Kısaca Bilgi

Mertek Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mertek:

Ahşap çatılarda çatı kaplama sistemlerini taşıyan genellikle 40 - 55 cm aralıklarla mahya saçak istikametine dik olarak döşenen en az 5 x10 cm ölçülerindeki ahşap taşıyıcı elemanlardır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mertek:

Çatılarda kaplama tahtalarını taşıyan, eğim yönünde latalar.

 

İnşaat Terimi Olarak Mertek:

Ahşap çatıda mahyadan oluklara kadar uzanıp örtüden gelen yükleri taşıyan ve aşıklara ileten, çoğu 3/1,4/10,5/10,5/12 cm kesitli ağaçlara verilen ad. Türkiye de mertek aralıkları 75 cm den daha çok yapılamaz.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Kesme Taş: Özellikle estetik ve mimari düşüncelerle, onanlı proje ve detaylarına uygun olarak, bütün yüzeyleri düzgün ve geometrik şekilde yontulup hazırlanmış taşlardır.

    Birim Fiyat No: Poz no olarak da adlandırılır. Rayiç veya birim fiyatların tanınmasına yarayan bir kod numarasıdır.

    Lake Kapı: Halk arasında bilinen "Lake Kapı" tabiri aslında kapının kalitesini değil, boyanın özelliğini yansıtmaktadır.İster ahşap kapı olsun, ister amerikan kapı olsun lake boya uygulaması yapılabilir. Ancak lake boyaların fiyatının yüksek olmasından dolayı amerikan kapılarda yoğunlukla panel kapı boyası olarak tabir edilen ekonomik boyalar kullanılır ki kalitesi oldukça yüksektir ve uzun yıllar dayanım sağlar. Görünüm olarak lake boyadan farkı ise parlak değil mat olmasıdır.

    Restore Etmek: Aslını bozmadan onarmak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü