Eğitim Sitesi

Mecelle Nedir? Mecelle Hakkında Kısaca Bilgi

Mecelle Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mecelle:

Medeni Kanundan önce özel hukuk ilişkilerini düzenleyen, Osmanlı Devleti zamanında yürürlükte bulunan ve Medeni Kanunun yürürlüğe girdiği 1926 yılında kalkan kanundur.

 

Tarih Terimi Olarak Mecelle:

1- Tanzimat'tan sonra çıkarılan İslam Medeni Yasasıdır. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmış, 1851 maddeden oluşmuştur.

2- Tanzimat'tan sonra Osmanlı Medeni Hukuku'nda fıkıh kitaplarının derlenmesiyle oluşturulan kanun kitabı.

 

Hukuk Terimi Olarak Mecelle:

Kitap , Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimattan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mecelle:

Kitap. Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimat'tan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Vakıf Taviz Bedeli: Vakıf malların mülke dönüşümü tasarruf edene intikali için bir bedel öngörülmüş olup, bu bedele taviz bedeli denilmektedir. Taviz bedeli bugün için taşınmazın değerinin yüzde ellisidir. Bu bedel vakfa ödenmedikçe temliki tasarruflar yapılamaz.

    Fiil Ehliyeti: Kendi fiiliyle hak edinebilme ve borç altına girebilme yeterliliğidir. Bunun için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak gerekir.

    Yasal Mal Rejimi: Edinilmiş mallara katılma rejimidir. Eşler sözleşme ile hiçbir mal rejimini seçmemişlerse Medeni Kanun gereği yasal mal rejimini seçmiş sayılırlar.

    Geçici Tescil Şerhi: Geçici tescil, bir taşınmaz malla ilgili olarak ayni bir hak iddiasında bulunanların haklarını ispat edebilmeleri için veya bir tapu işlemi yaptıracakların eksik belgeleri bulunması halinde bu eksik belgelerini tamamlamaları için kendilerine süre verilerek, kesin tescil yapılıncaya kadar mal sahibi veya ilgililerin istemi veya mahkeme kararıyla şerhler sütununa yapılan geçici bir belirtmedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü