Eğitim Sitesi

Maskeleme Nedir? Maskeleme Hakkında Kısaca Bilgi

Maskeleme Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Maskeleme:

Fotoğraf baskısı sırasında görüntünün belirli bölgelerinin ışık almasını önleyerek tonların istenilen biçimde elde edilmesini sağlayan yöntem.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Körük: Objektif ile fotoğraf makinesinin gövdesi arasında bulunan genellikle ray üzerine yerleştirilmiş esnek yapısı olan bir malzemedir. Raylar körüğün objektif ile gövde arasındaki mesafeyi değiştirmek amacıyla ayarlanmasını sağlar. Bu makro fotoğraf çekimini ve yakını odaklamayı mümkün kılar. Esnek körükler büyük formatlı makinelerde perspektif değişimini sağlamak amacıyla, film yüzeyinde objektifin eğimini mümkün kılar.

    CMS (Color Management System): Monitör ile baskı çıktısı arasındaki renk kalibrasyonunu oluşturan bir yazılım programıdır.

    Eşdeğerlik: Aynı pozlama için değişik poz süresi/diyafram açıklığı kombinasyonlarının (bileşim) aynı ışık değerinde olmalarını ifade eder. Örneğin 125@f/8 ve 30@f/16.

    Odak Düzlemi: Objektiflerin optik eksenine dik olan ve odak noktasından geçen varsayımsal düzlem. Seçik görüntü alınabilmesi için film, fotoğraf makinelerinde bu düzlem üzerine yerleştirilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü