Eğitim Sitesi

Manzume Nedir? Manzume Hakkında Kısaca Bilgi

Manzume Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Manzume:

Genellikle ölçülü, uyaklı yazılmış, koşuk, neşide.

 

Edebiyat Terimi Olarak Manzume:

1- Alt alta sıralanmış mısralardan oluşan, her mısrası büyük harfle başlayan, sanatsal bir değer taşıma zorunluluğu olmayan, ölçülü ve kafiyeli metinlerdir. Manzumelerde duygudan ziyade olay ön plandadır.

2- Nazım biçiminde yazılan, imge ve sanat değeri taşımayan dil ürünlerine denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yükleme durumu: Geçişli fiil taşıyan bir cümlede fiilin doğrudan doğruya etkilediği yani fiildeki işlevin etki bakımından üzerine yüklendiği adın içinde bulunduğu durum. Türkçede bu durum ya eksiz yahut da yalın veya iyelik ekleriyle genişletilmiş adlardan sonra gelen +(y)ı/+(y)u eki ile karşılanır: iş bulmak, ağaçlar+ı budamak, istedik+im+i getirdi gibi. Ancak, bu ek üçüncü şahıs teklik ve çokluk iyelik eklerinden sonra araya bir zamir n'si alarak +nı/+nu biçimine girer; Arkadaşımın yeni ev+i+ni gezdim.

    Yalın Hâl: Bir adın ad durum eklerini almamış biçimi. Yalın ad.

    Ayraç: Noktalama işareti. Parantez.

    Edat: 1. Yalnız başına bir anlam taşımayan; ancak, ad ve ad soylu kelimelerden sonra gelerek sonuna geldiği kelime ile cümledeki başka kelimeler arasında anlam ilişkisi kuran, gramer görevli bağımsız kelime: gibi, göre, kadar vb. 2. Tek başına anlamı olmayan, sonuna geldiği sözle cümledeki diğer kelimeler arasında ilişki kuran kelime türü, ilgeç.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü