Eğitim Sitesi

Mantık Nedir? Mantık Hakkında Kısaca Bilgi

Mantık Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mantık:

Doğru düşünmenin kurallarını koyan disiplindir. Doğru düşünme, kendini akıl yürütmede, verilen yargılardan sonuç çıkartmada gösterir. Yargı (önerme) ve akıl yürütme (çıkarım) mantığın temel kavramlarıdır. Yargının dayandığı doğru, bilgi doğrusudur. "Şu kalem siyahtır." yargısında, kalemle onun siyah olup olmadığının uygunluğu bilgi doğrusu ile saptanır. Yargılara dayanarak sonuç çıkartmak ise mantık (akıl) doğrusudur.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Mantık:

Gidilecek yol, doğru düşünce.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mantık:

Doğru bilgiye ulaşmak için düşünceler arasındaki ilişki ve düzeni yöneten ilke ve yasaları saptayan alan mantık (lojik) tır. Mantık doğru düşünmenin kurallarını koyar, ilkelerini saptar. Bilgi kuramı, bilginin objesi ile uygunluğunu temellendirirken mantığın kural ve ilkelerine dayanır.

 

Sanat Terimi Olarak Mantık:

Doğru düşünme sanatı ve bilimi.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Tümel: (Mantıkta) Belli bir sınıfa bağlı bireylerin tümünü içine alan. Bütün kapsamıyla alınmış olan (önerme). Bir önermenin tümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir. Genellik bir terimin kapsamını; tümellik önermede konunun bütün kapsamıyla alındığını gösterir.

    Unsur: Birleşik bir şeyi oluşturan basit şeylerden her biri, öge.

    Devasa: Dev gibi, çok büyük.

    Çözümleyici felsefe (analitik felsefe): Dil çözümlemelerine dayalı felsefe yöntemini geliştiren ve felsefenin görevini mantıki dil çözümlemeleriyle sınırlayan felsefe akımlarının tümü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü