Eğitim Sitesi

Manierizm Nedir? Manierizm Hakkında Kısaca Bilgi

Manierizm Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Manierizm:

1- Özentili sanat, uyanış çağı ile Barok arasındaki yapmacıkçılık.

2- Rönesans anlayışını takip eden süreçte ve daha sonrasında Avrupa'ya ve Avrupa ülkelerinin deniz aşırı sömürgelerine uzun sure hakim olan barok sanattan önce kısa bir sure için etkin olan akıma manierizm denir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Ready Made: Bir sanat yapıtı olarak benzerleri arasından seçilip değerlendirilmiş, üzerinde bir değişiklik yapılmaksızın kullanılmış ya da üzerindeki değişiklik sadece üretimi sırasındaki rastlantılara bağlı olarak ortaya çıkmış endüstri ürünü obje. İlk kez Dada Akımı'nın ünlü beyni M. Duchamp tarafından öne sürülmüştür. Gerçekte, bir sanat yapıtı olmaktan çok, sanat alanındaki geleneksel yaratma yöntemlerine bir eleştiri olarak yorumlanabilir.

    Taçkapı: Yapılarda giriş çıkışı sağlayan abidevi ölçülerdeki kapılardır.

    Zafer Takı: 1. Şehirlerin girişlerinde yollar üzerine veya meydanlara inşa edilen gösterişli yapı. 2. Eski Roma'da savaş kazanan komutan ve imparatorlar için yollar üzerine ve meydanlara inşaa edilmiş yapı.

    Renkli Sır Tekniği: Osmanlılar tarafından uygulanan bir çini tekniği. Bu teknikte boya kullanılmaz. Sırın kendisi renklidir. İlk olarak, levha üzerinde sırların birbirine karışmasını önleyen, kontur oluşturan bir madde ile sınırlar belirlenir. Daha sonra, istenilen renkli sırlar boya gibi kullanılarak levha renklendirilir ve fırınlanır. Isı karşısında eriyen sırlar kontur içinde kalarak birbirlerine karışmazlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü