Eğitim Sitesi

Mahbes Nedir? Mahbes Hakkında Kısaca Bilgi

Mahbes Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mahbes:

Hapishane.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Türk: Türk adının anlamı ile ilgili olarak çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Adları "Türk" sözcüğüne benzediği iddia edilen bazı toplulukların "Türk" milleti ile herhangi bir ilişkisi olmadığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmalara göre, "Türk" sözcüğü; "güç, kuvvet, güçlü, kuvvetli, cesur, türeli (kanun ve nizam sahibi) ve türeyen, çoğalan" anlamlarına gelmektedir. Tarihte "Türk" adıyla adlandırılan ilk devlet "Gök-Türk Devleti" olmuştur. Coğrafi ad olarak "Türkiye" kavramı, tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında yer almaktadır. VI. yüzyılda "Türkiye", Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır. IX. ve X. yüzyıllarda Volga'dan Orta Avrupa'ya kadar olan alana "Türkiye" adı verilmiş (Doğu Türkiye = Hazar ülkesi; Batı Türkiye= Macar ülkesi); XIII. yüzyılda Mısır ve Suriye de "Türkiye" olarak adlandırılmıştır. Anadolu ise XII. yüzyıldan itibaren "Türkiye" olarak tanınmıştır.

    Jakobenler: Fransız Devrimi'nin en ünlü siyasal grubudur. En etkin üyelerinden biri Robespier'dir. Cumhuriyetçi ve devrimci etkinliklerini 1792 yılından sonra giderek arttıran örgüt 1793-1794 yıllar-ında hükümeti ele geçirerek terör dönemini başlatmıştır. 1794 yılında Robespier'in ölümüyle örgüt gücünü yitirmiştir. Jakobenlik, günümüzde merkeziyetçi ve otoriter bir davranış anlamında kullanılıyor ama, esas olarak, cumhuriyetçi, demokrat ve sosyalist bir tutumu içerir.

    Hükümdar: Padişah, kral, hakan gibi taht sahibi, bir ülkeyi tek başına yöneten devlet başkanı.

    Lort: İngiltere'de, kral ya da kraliçe tarafından soylulara verilen ve babadan oğula ya da ailenin büyük erkek kişisine geçen soyluluk sanı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü