Eğitim Sitesi

Mahalle Mektebi (Sübyan Mektebi) Nedir? Mahalle Mektebi (Sübyan Mektebi) Hakkında Kısaca Bilgi

Mahalle Mektebi (Sübyan Mektebi) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mahalle Mektebi (Sübyan Mektebi):

Osmanlı Devleti'nde temel dinsel bilgilerin verildiği eğitim kurumlarıdır. Çocuklara Kuran'ı okuyup yazacak kadar okuma-yazma ve basit matematik hesabı öğretilirdi.

 

Tarih Terimi Olarak Mahalle Mektebi (Sübyan Mektebi):

Osmanlı Devleti'nde temel dinsel bilgilerin verildiği eğitim kurumlarıdır. Çocuklara Kuran'ı okuyup yazacak kadar okuma-yazma ve basit matematik hesabı öğretilirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Demokrasi: Bir toplumda yaşamın her alanında tam bir özgürlüğün uygulanması ve evrensel doğrular göz önünde bulundurularak, toplumsal eğilimlerin ülke yönetimine yansıtılmasıdır. Bir ülkede demokrasinin olup olmadığının anlaşılması için aşağıdaki ilkelerin uygulanıp uygulanmadığına bakmak gerekir. 1. Toplumun başka topluluklar karşısında bağımsız olması, 2. Toplumu oluşturan farklı unsurların ve düşüncelerin örgütlenebilmesi, 3. Toplumun ve yöneticilerin bireysel haklara saygı göstermesi, 4. Toplumu oluşturan bireyler ve unsurlar arasında tam bir eşitlik olması, 5. Toplumu oluşturan grupların ve farklı düşüncelerin,toplumun ortak çıkarları için uzlaşması, 6. Herkesin, her düşüncenin ve her unsurun toplumun yönetimine seçen ve seçilen olarak katılabilmesi, 7. Çoğunluğun almış olduğu kararlara, bu kararları benimsemeyen kesimlerin de uyması, 8. Yönetimde etkin olan unsurların, azınlıkta kalan tüm kesimlerin haklarına ve varlığına saygı göstermesi, 9. Toplumsal yaşamda var olan farklı düşüncelerin (çoğulculuk), toplumu oluşturan demokrasiden yana tüm örgütlerin (partilerin, sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin) toplumla ilgili verilecek olan kararlara katılımının sağlanması.

    Tamgacı: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde, devletin dış işlerinden sorumlu olan kişiye "Tamgacı" adı verilmiştir.

    Ecnebi: Başka devlet uyruğunda olan (kimse), yabancı.

    Apa: 1. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde, devlet içerisinde çeşitli görevleri olan sivil yöneticiler “Apa” olarak adlandırılır. 2. (Eski Türkler'de) Ecdat, büyük baba.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü