Eğitim Sitesi

Lonca Nedir? Lonca Hakkında Kısaca Bilgi

Lonca Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Lonca:

Belli bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan dernek.

 

Tarih Terimi Olarak Lonca:

Ortaçağ'a özgü bir kurum olan loncalar, daha çok aynı meslekte çalışan tüccar, esnaf ve zanaatkârların kendi çıkarlarını korumaya yönelik olarak kurdukları birliklerdir. İlk loncalar genellikle dinsel amaçlarla kuruldu. Loncalar, üyelerini sıkı kurallarla denetlerdi. Kötü mal satan ya da mallarına yüksek fiyat koyanlar bu kurallar gereğince cezalandırılırdı. Bu loncalarda usta olan zanaatkâr, yanında kalfa ve çırak çalıştırarak mesleğin devamlılığını sağlardı.

 

Sanat Terimi Olarak Lonca:

Belli bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan dernek.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Lonca:

Osmanlı esnaf teşkilatı, belli bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan dernek.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Epigrafi:  Anıtlar ve kitabeler bilimi. Eski anıtların ve kitabelerin okunmasında ve aydınlatılmasında etkilidir.

    Sosyal: İnsanın toplum hayatındaki yeri, rolü, birbirleriyle ilişkileri ile ilgili olan demektir. "Sosyal hayatta neler yapıyorsun? Sinemaya gidiyor, Erdemirspor'da futbol oynuyorum." "Sosyal devlet ne yapar? Sosyal devlet toplumun eğitim, sağlık, yiyecek, giyecek, barınma, birlikte yaşama, çalışma hayatı ve geçinme, sendika kurma ve örgütlenme, spor yapma, emeklilik, yaşlıların korunması vb konularda vatandaşlarının haklarını korur." "Sosyal devlete örnekler verir misiniz? Osmanlılar'ın medrese yapmaları, Selçuklular'ın imarethane yapıp fakirleri doyurması, darüşşifalarda hastaların iyileştirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin huzurevleri kurması vs..."

    Proje: Değişik alanlarda önceden plan ve programa alınmış, maliyeti hesaplanmış, kurum ve kuruluşların yönetim organları tarafından onaylanmış, kısa ve uzun vadeye bağlanarak özel kurum veya devlet adına gerçekleştirilmesi kabul edilmiş bilimsel çalışma tasarısı.

    Kıyı: Kara ile denizin birleştiği yer, sahil.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü