Eğitim Sitesi

Liyakat Nedir? Liyakat Hakkında Kısaca Bilgi

Liyakat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Liyakat:

Layık olma durumu, yeterlilik.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Liyakat:

1- Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu.

2- Kifayet.

 

Hukuk Terimi Olarak Liyakat:

Layık olma, yaraşırlık, uygunluk, değim

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Liyakat:

Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Liyakat:

İnsanların görevlerini başarı ile yapabilme yeterliliği.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Liyakat:

Layık olma, yaraşırlık, uygunluk.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Liyakat:

Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu, değim.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Caber Kalesi (Türk Mezarı): Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu, Kutalmış oğlu Süleyman Şah'ın, Suriye emiri Tutuş ile Halep yakınlarında yaptığı savaştan sonra ölümü üzerine gömüldüğü yerdir.Süleyman Şah atı ile Fırat Irmağı'nı geçerken atından düşmüş ve savaş zırhlarının ağırlığı nedeniyle yüzemeyerek boğulup ölmüştür. Fırat Irmağı kıyısındaki bu yer 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması ile Türkiye'ye verilmiştir. Bu bölgeye kurulan bir baraj nedeniyle, mezarın sular altında kalmaması için, bir başka yere taşınmıştır. Bu yerde Türk Bayrağı çekili tutulmakta ve Türk askerleri nöbet tutmaktadır.

    Patrona Halil İsyanı: Lale Devri'nde Avrupa tarzında yapılan ve Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın kişiliği ile özdeşleştirilen ıslahatlar, ulemadan ve yeniçerilerden bir takım kişilerin çıkarlarına ters düşmüştü. Lale Devri ile birlikte artan Lüks yaşantı, fakir halkın tepkisine yol açmıştı. O yıllarda İran ile yapılan savaşlar da devam etmekteydi. Sadrazam Damat İbrahim Paşa'nın İran seferine gitmek istememesi, ona karşı olanlara bulunmaz bir fırsat vermiş, Bayezit Hamamı tellaklarından Patrona Halil ve Muslu Beşe ismindeki iki Arnavut önderliğinde bir grup 1730 yılında isyana başlamışlardı. Vergilerden şikayet eden halk ve İran Seferi'ne katılmak istemeyen Yeniçeriler de isyana katılınca, isyan giderek büyümüş, saraya giden asiler, padişah III. Ahmet'ten Damat İbrahim Paşa'nın kafasını istemişlerdi. Kendilerine teslim edilen Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'yı idam eden asiler, tekrar saraya yürüyerek, padişah III. Ahmet'i tahttan indirerek yerine I. Mahmut'u geçirdiler. Bu isyanla Lale Devri sona ermiş oldu.

    Kün: Halk

    Mecusilik (Zerdüştlük): 1. Zerdüşt dini inananları. Ateşe tapan insanlardır. Timsah ve İnek gibi hayvanları kutsal sayarlar. Su ve toprağa saygı duyarlar. Bu nedenle ölülerini gömmezler. Onları kuleler üzerine koyarak yırtıcı kuşlara yem yaparlar. İnançlarına göre ölümden sonra ruh özgürlüğüne kavuşur. 2. Mecusilik, mecus dinine ait inanç ve akidelere dayalı tutum ve davranışların bütünü; temel akideleri ateşe (ışık) tapmak olan Zerdüştilik, Mithrailik, Zurvailik, Manilik ve Mazdekilik gibi çeşitli fırka ve mezheplerin ortak adı. Mecusiler, ateşe tapan, nur ile karanlığı iki hayır ve şer kaynağı olarak kabul eden topluluk.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü