Eğitim Sitesi

Liva Nedir? Liva Hakkında Kısaca Bilgi

Liva Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Liva:

İki alaydan oluşan askerî birlik ve bu birliğin komutanı.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Liva:

1- Bayrak. Sancak.

2- Osmanlı devletinde iki alaydan oluşan askeri birlik. Tugay.

3- Eskiden kazadan büyük, vilâyetten küçük yerleşme merkezlerine denirdi.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Liva:

Sancak, tugay, tuğgeneral.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Süzeren: Ortaçağ Feodalite (Derebeylik) döneminde halkın himayesi altına girdiği kişilere süzeren adı verilir.

    Hürriyet Ve İtilaf Fırkası: 1911-1922 yıllarında Osmanlı Devleti'nde etkinlik gösteren İngiliz yanlısı, siyasal İslamcı bir partidir. İttihat ve Terakki Fırkası'na karşı 31 Mart Ayaklanması'nı çıkaran Ahrar Partisi'nin yerine kurulmuştur. 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra, Sulh ve Selamet-i Osmaniye Fırkası ile birleşerek iktidara geldi. Ulusal Mücadele'ye karşı Anlaşma Devletleri ile işbirliği yapmışlardır.

    Hicret: Mekkeliler'in baskıları nedeniyle, can güvenlikleri tehlikeye giren Müslümanlar'ın Hz. Muhammet'in isteğiyle 16 Temmuz 622 tarihinde Mekke'den Yesrib'e (Medine) göç olayıdır. Böylece Müslümanların can güvenliği sağlanırken, Arap-İslam Devleti'nin kuruluşu da gerçekleşmiş oldu. Bu tarih, Hz. Ömer zamanında alınan bir kararla Arap-İslam takviminin (Hicri) başlangcı yapılmıştır.

    Atabey: 1. Büyük Selçuklu Devleti'nde Emirliklere emir olarak atanan sultan oğullarının (melik) eğitim ve öğretiminden sorumlu yaşlı ve tecrübeli öğretmen-devlet adamlarıdır. 2. Türk-İslam devletlerinde Sultan çocuklarının eğitim ve öğretiminden sorumlu olan kişilerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü