Eğitim Sitesi

Lirik Şiir Nedir? Lirik Şiir Hakkında Kısaca Bilgi

Lirik Şiir Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Lirik Şiir:

1. Din, doğa, aşk, özlem, gurbet, vatan, ölüm gibi konularda kişisel duygulanımların dile getirildiği, coşkulu bir anlatımın kullanıldığı şiirlerdir. Eski Yunan edebiyatında şairler şiirlerini genellikle lir eşliğinde söylediği için isim buradan kaynaklanır. Türk edebiyatında bir dönem bir tür telli saz olan rebab ile şiir söylendiği için lirik şiire "rebabi" denildi. Divan edebiyatında gazel, murabba, şarkı, halk edebiyatımızda koşma ve semailer lirik şiire örnek verilebilir.

2. Kişinin içten gelen duygularını coşkulu bir dille anlattığı şiir türü.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Lirik Şiir:

İçten gelen heyecanları coşkulu bir dille anlatan duygusal şiirlere lirik şiir denir. Bu tür şiirde hayal, duygu ve coşkunluk birinci plandadır.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Lirik şiir:

Eski Yunan'da lir eşliğinde okunan şiir; coşkun ve esinli. Lirik: şarkı sözü için yazılan şiir. Lyric (İng.).

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Oğuz Lehçesi: Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan ve Gagavuzların yaşadıkları yerler (Güney Moldova başta olmak üzere Ukrayna’nın Odesa ve eski bir Baserabya toprağı olan Bolgrod’dan başka Kabardina - Balkar, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Yunanistan ve Romanya’da yaşamaktadırlar.), Balkanlar, Kırım ve İran’ın bazı bölgelerinde kullanılan Türkçeyi içine alan Türk dili grubunun ortak adı.

    Opera: Orkestra eşliğinde oynanan, acıklı olayları anlatan, besteli oyun.

    Münşî: Sanatlı düzyazı yazan kişiler. Münşilerin yazılarını toplayan dergiler münşeattır.

    Neoklasizm: 20. yüzyıl başlarında Simgeciliğe bir tepki olarak doğan klasik beğeniyi, klasik söyleyişi canlandırmayı amaçlayan sanat ve edebiyat akımı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü