Eğitim Sitesi

Lağımcı Ocağı Nedir? Lağımcı Ocağı Hakkında Kısaca Bilgi

Lağımcı Ocağı Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Lağımcı Ocağı:

Savaş sırasında kuşatılan kaleleri, yeraltından kazdıkları tünellerle, surların altına patlayıcılar yerleştirerek çökertmeye çalışırlardı.

 

Tarih Terimi Olarak Lağımcı Ocağı:

Osmanlı Devleti ordusunun Kapıkulu yayaları sınıfından teknik bir askeri birliktir. Kuşatma savaşlarında kale duvarlarında gedikler açmak amacıyla tüneller (lağım) kazmak, kazılan bu tünellere patlayıcı maddeler yerleştirmek bu askeri birliğin göreviydi. Bu günkü İstihkam birliklerinin yaptığı pek çok işi üstlenmişlerdi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Üniter Devlet: Devletin ülke, millet ve egemenlik unsurları ile yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği gösterdiği devlettir. Ör;Türkiye, Japonya, Norveç, Portekiz, Fransa, İngiltere ve Yunanistan gibi.

    Derebeylik: Orta Çağ'da, toprak mülkiyetine sahip olan ve himayesindeki toprağa bağlı köylülerin üretiminden büyük payı alan toprak sahiplerinin egemenliğine dayanan toplumsal düzen.Kısaca zengin toprak sahibi kişiler diyebiliriz. İnsanlar eşit değildi. En üst tabakada KRAL, sonra SOYLULAR, en alt kesimde ise SERF'ler bulunurdu. Toprak feodal beyler arasında paylaşılmıştır. Ekonomik güç feodal beylerin elinde olduğu için Kral'a her istediklerini kabul ettirebiliyorlardı. Serf'ler toprakla beraber alınıp satılabilen sürekli toprak işçisi olan kişilerdi. Senyörler (feodal beyler) toprakların ve bu topraklar üzerindeki her şeyin, çalışanlar dâhil, sahibi idiler. Köylüler bu topraklar üzerinde çalışırlardı, bunun karşılığında para alırlardı.

    Araştırıcı: Araştırma yapan kişi.

    Telif Hakkı: Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde bir 'C' harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu yaratının telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce 'copyright' kelimesini ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü