Eğitim Sitesi

Lağ Yelkeni Nedir? Lağ Yelkeni Hakkında Kısaca Bilgi

Lağ Yelkeni Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Lağ Yelkeni:

Serenlere bağlanan kareye benzer yelken. Bu yelkenlerin serenleri her tramolada aşağıya indirilir ve direkten aşırılarak tekrar basılır. Bu yelkenlere maynalı latin, hasır ve praçile de denir. 

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Tam Boy: Length Over All) LOA simgesiyle gösterilir ve geminin baş tarafıyla kıç tarafının en uç noktaları arasında ölçülen uzunluktur.

    Fribord Markaları: Gemilerin bordalarında bulunan disk, çizgiler ve harfler. "Sigorta markası" da denir. 80 register tondan büyük gemilere uygulanması zorunludur. Gemi uluslararası konvansiyona göre bu işaretlere, sınırlara göre yüklenir. Harflerin anlamları şöyledir: S=(Summer) Dairenin merkezinden geçen çizginin üst kenarı ve aynı zamanda S ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Yaz Yükleme Sınırı. W=(Winter) W ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Kış Yükleme Sınırı. WNA=(Winter North Atlantic) WNA ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Kış Kuzey Atlantik Yükleme Sınırı. Bu çizgi tanker olmayan, 330 kadem uzunluğun üstünde bir vapurda gösterilmeyecektir. T=(Tropical) T ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Tropikal Yükleme Sınırı. F=(Fresh water) F ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tatlı Su Yükleme Sınırı. TF=(Tropical Fresh water) TF ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tropikal Tatlı Su Yükleme Sınırı.

    Hamlacı: Kürekli teknelerde serdümene en yakın kürekçi (hamlacıbaşı).

    Pürmeçe Halatı: Teknenin başından geriye veya kıçından ileri doğru çekilip, teknenin oynamasını engelleyen halat.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü