Eğitim Sitesi

Kutsal Emanetler Nedir? Kutsal Emanetler Hakkında Kısaca Bilgi

Kutsal Emanetler Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kutsal Emanetler:

Topkapı Sarayında, hazine dairesinde saklanan Hz. Mu-hammet'e, Kabe'ye ve İs-lam inanışında saygın olan bazı kişilere ait olan eşyalardır. Bu eşyalar I. Selim'in 1517 yılında yaptığı Mısır Seferi'nden sonra İstanbul'a getirttiği eşya-lardır. Bunlardan bazıları; Hırka-i Saadet, Hz. Muhammed'in bir dişi, ayak izinin olduğu bir taş, atının bir çift nalı, bir seccadesi, sancağı, yayı, teyemmüm tası, iki asa, Hz. Nuh'un tenceresi, Hz. İbrahim'in kazanı, Hz. Yusuf'un gömleği, Hz. Davut'un kılıcı, Hz. Ebu Bekir'in seccadesi, Hz. Hüseyin'in gömleği, Hz. Hatice'nin gömleği.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tamu: Eski Türklerde bugünkü cehennem kelimesinin eş anlamlısı.

    Niyabeti Saltanat Divanı: Türkiye Selçuklu Devleti'ndeki bu divanda kendisine güvenilen devlet adamları ve komutanlar bulunuyordu. Divan'daki bu görevlilere naip denirdi. Hükümdar başkentte bulunmadığında ona ait devlet işlerini yürütür ve hükümdara vekalet ederdi.

    Beytülmal: İslam devletlerinde devlet hazinesidir. Arap-İslam Devleti'nin kuruluşundan Osmanlı Devleti'nin yıkılışına dek bu ad kullanılmıştır. Beyt-ül Mal'ın en önemli gelir kaynakları şunlardır: 1. Müslümanlar'dan alınan vergiler (Aşar, Ağnam vb.) 2. Müslüman olmayanlardan (Zimni) alınan vergiler (Haraç, Cizye vb.) 3. Maden, orman, tuzla kiraları. 4. Gümrük (Baç) vergileri. 5. Savaş ganimetleri (1/40'ı Sultana, 1/5'i Hazineye) 6. Bağlı devletlerle beyliklerin yıllık vergileri ve gönderilen armağanlar. * Vârisi bulunmayan, dolayısıyla da devlet hâzinesine ait olan mirasa da beytülmal denir.

    Göçebelik: Bir topluluğun, yaşamak için gerekli kaynakları elde etmek amacıyla, düzenli aralıklarla yer değiştirme alışkanlığıdır. Tarihsel olarak insan topluluklarının tarımsal üretime başlamasıyla birlikte sona ermiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü