Eğitim Sitesi

Kurultay Nedir? Kurultay Hakkında Kısaca Bilgi

Kurultay Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kurultay:

1. Eski Türklerde devlet işlerinin görüşüldüğü kurul.

2. İlk Türk devletlerinde, devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı büyük meclis için kullanılan isimlerden biri.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kurultay:

1. Bir kuruluşun, gündemindeki sorunları, temel konuları konuşmak ve yeni kurullar seçmek üzere belli sürelerle veya gerektikçe yaptığı genel toplantı, kongre.

2. Eski Türklerde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı meclis.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İstiklal Madalyası: 29 Kasım 1920'de TBMM tarafından çıkarılan İstiklal Madalyası Kanunu'na göre; TBMM üye-lerine yeşil şeritli, cephede bulunanlara kırmızı, cephe gerisinda yararlılıklar göstermiş olanlara beyaz, hem TBMM üyesi olup hem de cephede bulunanlara yeşil kırmızı İstiklal Madalyası verilmiştir.

    Kabartma (Rölyef): 1-Taş, alçı, ahşap, gibi işlenebilir yüzeylerde oyuk ve kabarık betimlemelerle oluşturulan yapıttır. 2-Binalarda, sütunlarda, mezar taşlarında, lahitlerde vs. çıkıntı şeklindeki resmedilmiş eserler.

    Minyatür: 1. Eski el yazısı kitapları süslemek için sulu boya ile yapılan ince, renkli resimler. (Minyatürün kendine özgü bir üslûbu vardı. Geçmişin kıyafetini en iyi yansıtan belgeler minyatürlerdir) 2. Işık gölge ve oylum duygusu yansıtılmayan, küçük ve çok renkli resim sanatıdır. 3. Çoğunlukla eski yazma kitaplarda görülen, ışık, gölge ve hacim duygusu yansıtılmayan küçük, renkli resim sanatı.

    İntizar: 1- Bekleme, gözleme. 2- Beddua, ilenme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü